Ewa gotuje: Zupa pieprzowa, jesienne warzywa w kaszy bulgur i tarta migdałowa

W sobotę 31 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz podzieli się swoimi przepisami w programie „Ewa gotuje”. Przez ostatnich osiem tygodni gotowała u stóp Babiej Góry.

Ewa gotuje: Zupa pieprzowa, jesienne warzywa w kaszy bulgur i tarta migdałowa

Fot. materiały prasowe/Polsat

Teraz dla odmiany postanowiła pojechać do Krakowa i przygotować potrawy w swojej krakowskiej kuchni. Gospodyni jest naładowana pozytywną energią, a głowę ma pełną nowych pomysłów!

Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa Wachowicz wróciła do swojej kuchni w Krakowie. Gospodyni wstaje, schodzi do kuchni i już jest w pracy! W tym odcinku gotowanie rozpocznie od zupy pieprzowej z soczewicą i mleczkiem kokosowym.

W garnku na rozgrzanym oleju ryżowym podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek. Następnie go garnka trafiają: curry, wywar jarzynowy, przepłukana na sicie czerwona soczewica, liść laurowy, świeży starty imbir, kolorowe ziarenka pieprzu - lekko potłuczone w moździerzu. Na koniec zupę zabielamy mlekiem kokosowym i solimy do smaku. Ta zupa jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Do tej zupy z nutką orientu idealnie pasuje kolendra.

Na drugie danie będzie kasza bulgur z jesiennymi warzywami. To potrawa szybka w przygotowaniu, niesamowicie smaczna i zdrowa! W dużym rondlu podsmażamy na klarowanym maśle pokrojoną cebulę i potem czosnek. Wsypujemy słodką wędzoną paprykę, kurkumę i kaszę bulgur. Zalewamy wywarem jarzynowym. Dorzucamy puszkę czerwonej fasoli, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cukinie pokrojone w półplasterki i przyprawiamy sosem sojowym i gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Na górę gotowej potrawy kładziemy plastry awokado, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy świeżą kolendrę. Aromatyczna kolorowa kasza z warzywami gotowa!

Zobaczymy też jak zamarynować cebulę - po kilku tygodniach w occie jabłkowym będzie znakomitym dodatkiem do wielu potraw.

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprasza na deser. Zaserwuje tartę migdałową z morelami. Do przygotowania kruchego spodu tarty będą potrzebne: jasna mąka orkiszowa, cukier puder, mielone migdały i schłodzone masło. Po połączeniu składników do kruszonki wbijamy całe jajko. Dodajemy szczyptę soli, która podbije słodycz i szybko zagniatamy ciasto, które potem schładzamy w lodówce. Czas na migdałowy krem. Ucieramy miękkie masło z cukrem. Do puszystego masła dodajemy jajko i miksujemy. Na samym końcu dosypujemy mąkę migdałową i przyprawiamy ekstraktem waniliowym. Mocno schłodzone ciasto, zagniatamy i jak tylko jest plastyczne wałkujemy na kształt formy do tarty. Do wyklejonej ciastem formy przekładamy migdałowy krem i pieczemy w na złoty kolor. Czas na glazurę do moreli. W garnku gotujemy konfiturę morelową z sokiem z cytryny. Połówki moreli układamy na wystudzonej tarcie i polewamy zmiksowaną na gładko glazurą. Jeszcze tylko listki mięty do dekoracji, trochę czasu na zastygnięcie glazury na owocach i cieście - puszysta owocowa tarta gotowa!

"Ewa gotuje": Zupa pieprzowa z soczewicą, jesienne warzywa w kaszy bulgur i tarta migdałowa z morelami na INTERIA.TV.

„Ewa gotuje" odcinek 403 - emisja w sobotę 31 października o 10.10 w Polsacie!