Ewa gotuje: zielone gofry, risotto z borowikami oraz sernik z białą czekoladą!

W sobotę 14 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od przygotowania gofrów, ale w zaskakującej wytrawnej odsłonie. Sprawdzonymi przepisami podzieli się w programie „Ewa gotuje”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz ma koszyk pełen prawdziwków i rydzów. Część grzybów suszy starą metodą - na nitce, resztę zużyje na świeżo. Zanim gospodyni coś smacznego z nich wyczaruje, zaprasza do swojej kuchni na bardzo szybką i zaskakującą potrawę.

Zacznie od zielonych gofrów - właśnie z dodatkiem szpinaku. A pozostałe składniki potrzebne do ich przygotowania to: oliwa, sok z cytryny, mleko ryżowe lub migdałowe, mąka, ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i szczypta soli. Takie szpinakowe gofry smarujemy kozim serem i układamy na nich plasterki awokado skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Będą doskonałe między innymi na zdrowe śniadanie lub na przystawkę.

Na danie główne Ewa Wachowicz zrobi zaskakujące risotto z borowikami, w którym zamiast ryżu użyje pokrojonego w drobną kostkę selera. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: duży seler, cebula, kilka świeżych grzybów leśnych, masło klarowane, wywar jarzynowy, białe wytrawne wino, śmietana kremówka i twardy włoski ser lub oscypek. Do przyprawienia sól, pieprz i natka pietruszki oraz kiełki czarnuszki do przyozdobienia gotowego dania.

W programie „Ewa gotuje" zobaczymy też jak zakisić rydze.

Na deser będzie sernik z białą czekoladą na orzechowym spodzie z płatkami owsianymi. Do przygotowania masy serowej trzeba przygotować: biały ser, śmietana kremówka, biała czekolada, jajka, otarta skórka z cytryny i mąka ziemniaczana. A do dekoracji upieczonego sernika: cytryna, figa, porzeczki, borówki, miechunka i mięta. Ewa Wachowicz taki sernik podaje z musem z mango, bo jest słodko - kwaśny, dlatego idealnie komponuje się z sernikiem na białej czekoladzie.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 14 listopada w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Hity podniebienia w nowym wydaniu, a w głównych rolach - szpinak, seler i biała czekolada! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
60 min
5
Desery Jabłecznikowe kostki

Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...

Odsłon: 158

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3