Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: zapiekanki, kalafiorowa, naleśniki po bolońsku i biszkopty

W sobotę 14 maja Ewa Wachowicz przygotowywanie potraw zacznie od pysznych zapiekanek na bagietce z sosem holenderskim i szczypiorkiem. Następnie zdradzi przepis na wiosenną zupę kalafiorową oraz naleśniki z sosem bolońskim. Na deser zaproponuje biszkopciki przełożone kremem paryskim. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Młodsi widzowie pewnie nie pamiętają czasów, kiedy w tak zwanych budach, które wyrosły w polskich miastach i miasteczkach zaraz po zmianie ustroju, można było nabyć drogą kupna pierwsze polskie street-foody, a wśród nich burgery, hot-dogi i… zapiekanki. Absolutnym hitem były te na bagietkach, czyli bardzo długim, białym pieczywie. Dokładnie takie Ewa zrobi w programie! Jednak żeby było trochę inaczej, niż za dawnych lat, to zamiast z ketchupem czy majonezem zostaną podane z sosem holenderskim i szczypiorkiem. 

Kolejną potrawą będzie błyskawiczna, wiosenna zupa kalafiorowa – co ciekawe zabielona i zagęszczona nie śmietaną a serkiem mascarpone. 

Danie główne zostanie przygotowane w duchu kuchni zero waste – Ewa pokaże jak wykorzystać naleśniki z poprzedniego obiadu. Nałoży na nie sos boloński, zwinie jak krokiety, umieści w naczyniu żaroodpornym, poleje beszamelem, doda mozzarellę i zapiecze. 

Na deser zaproponuje biszkopciki na białkach, które zostały po zrobieniu kremu do zapiekanek. Ciasteczka będą przełożone kremem paryskim. 

Widzowie zobaczą też jak w domowej wędzarni uwędzić ser biały. 

„Ewa gotuje" odcinek 452 - emisja w sobotę 14 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 100

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 925

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1