Ewa gotuje: Zalewajka z maślanką, fuczki i słoiczki a’la tiramisu z zieloną herbatą

W sobotę 13 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje specjały kuchni regionalnej. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Ewa gotuje: Zalewajka z maślanką, fuczki i słoiczki a’la tiramisu z zieloną herbatą

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od zalewajki. Do przygotowania tej zupy będą potrzebne: wywar jarzynowy, namoczone grzyby suszone, maślanka, czosnek, mąka orkiszowa jasna i kminek mielony. A do podania: ugotowane ziemniaki, cebula, boczek wędzony i natka pietruszki. Proste składniki potrawy, a efekt znakomity!

Reklama

Po zupie Ewa zaprosi na danie główne - łemkowskie fuczki. Pod tą regionalną nazwą kryją się placki z kiszoną kapustą. Oprócz dobrze odciśniętej i posiekanej kiszonej kapusty do przygotowania potrawy będą potrzebne: jajka, mleko, szczypta soli, mąka oraz masło klarowane lub olej do smażenia. Danie dopełni sos pieczarkowy z następujących składników: pieczarki, cebula, masło klarowane, słodka śmietanka, sól, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz i szczypta gałki muszkatołowej.

Do zrobienia deseru zainspirował Ewę włoski klasyk - tiramisu, do którego zamiast kawy i kakao użyje japońskiej zielonej herbaty matcha. Pozostałe składniki to: żółtka jajek, erytrol zamiast cukru, cukier waniliowy, laska wanilii, serek mascarpone, woda, likier cytrynowy, okrągłe biszkopty, konfitura borówkowa. A do dekoracji również herbata matcha oraz pistacje bez soli.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 13 marca w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zalewajka z maślanką, fuczki z sosem pieczarkowym i słoiczki a’la tiramisu z zieloną herbatą na INTERIA.TV.