Ewa Gotuje: wegetariańskie flaczki, szaszłyki ze schabu i ciasto z kryształkami

W kolejnym odcinku programu „Ewa Gotuje”, gospodyni podzieliła się niezwykłymi przepisami na proste i smaczne dania, które bez problemu można odtworzyć w zaciszu własnej kuchni.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie jest nudno. Jak co tydzień w programie „Ewa Gotuje" gospodyni zaskoczyła nas recepturami swoich potraw. W nowym odcinku zaprezentowała, jak przy wykorzystaniu prostych produktów przygotować prawdziwą, kulinarną ucztę. Z widzami programu podzieliła się przepisami na wegetariańskie flaczki, soczyste szaszłyki wieprzowe z rusztu, pikle z fasolki szparagowej oraz niezwykły deser bez pieczenia, który każdemu przypadnie do gustu, zwłaszcza najmłodszym wielbicielom słodkości.

 

1. Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz wyznaje zasadę zero waste. Jak często powtarza, żaden z produktów nie może się zmarnować. W myśl tej reguły gospodyni na samym początku programu pokazała widzom, co zrobić z naleśnikami „z wczoraj". Zamiast podawać je ze słodkimi dodatkami lub jako baza do krokietów, Ewa wykorzystała je do zaserwowania zupy. Tym razem zdradziła przepis na flaczki w wersji bezmięsnej. Do zrobienia zupy wykorzystała cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, seler, masło klarowane, odrobinę białego wina oraz mieszankę aromatycznych przypraw. Zupa doprawiona świeżo otartą gałką muszkatołową, serwowana z pokrojonymi w cienkie paski naleśnikami i ozdobiona natką pietruszki zasmakuje każdemu, zwłaszcza osobom gustującym w kuchni roślinnej.

 

2. Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz

Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po zupie nadszedł czas na danie główne. Tym razem Ewa Wachowicz ujawniła, jak zrobić idealnie kruche szaszłyki wieprzowe z rusztu. Sekretem tego dania jest odpowiedni sposób marynowania mięsa. Na tydzień przed przystąpieniem do przygotowania szaszłyków, gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony w kawałki schab i zalała go marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Po tym czasie mięso nadziała na szpikulce do szaszłyków, a następnie ułożyła je na rozgrzanym ruszcie. Dopełnieniem potrawy była lekka sałatka oraz ajvar domowej roboty.

 

3. Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Wrzesień to ostatni moment na zrobienie domowych przetworów na zimę, dlatego Ewa Wachowicz w drugim odcinku nowego sezonu programu pokazała, jak zachować smak fasolki szparagowej na dłużej. Do zrobienia weków gospodyni wykorzystała żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry. Zawartość słoików zalała marynatą składającą się z wody, białego octu winnego, soli i miodu.

 

4. Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na ciasto Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec Ewa Wachowicz zdradziła widzom przepis na szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Do przygotowania spodu gospodyni wykorzystała jedno opakowanie sucharków i dwie łyżki masła orzechowego. Wnętrze tego deseru wypełniły kolorowe galaretki, pokrojone w kostkę i połączone z kremem na bazie śmietanki i jogurtu naturalnego z dodatkiem żelatyny. Wierzch deseru zwieńczyły borówki oraz rozpuszczona galaretka. Tak przygotowane ciasto po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest gotowe do serwowania.

 

Jeszcze więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 49

30 min
5
Przetwory Wiosenne ogórki małosolne

Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...

Odsłon: 49

15 min
3
Ciasta Małpia chatka

Małpia chatka to szybkie i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ale prz...

Odsłon: 4481

60 min
5
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 152

>60 min
4
Ciasta Szarlotka na cieście francuskim

Błyskawiczna szarlotka z kilku prostych składników. Wystarczy arkusz ciasta f...

Odsłon: 2112

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7