Ewa gotuje: Śniadanie, dwudaniowy obiad i znakomity deser

Pyszne jabłka w cieście, niebiański rosół z kaczki, karkówka z myśliwskiego kociołka oraz jesienne owoce pod koglem-moglem.

Fot. Materiały prasowe

Jesteście głodni? Miłośniczka kulinariów Ewa Wachowicz zaprasza do swojej letniej kuchni w Zawoi pod Babią Górą! Zaserwuje znakomite śniadanie i doskonały dwudaniowy obiad zwieńczony fantastycznym deserem.

W międzyczasie pokaże też, jak zakisić paprykę z kapustą. Swoimi przepisami i dobrymi radami podzieli się w sobotę 26 września w autorskim programie „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje: Śniadanie, dwudaniowy obiad i znakomity deser na INTERIA.TV.

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów na zaskakujące owocowe śniadanie - upiecze jabłka w cieście, które następnie obficie przyprawi cynamonem. Trzeba dodać, że ta przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca obniża poziom cukru we krwi. Dlatego warto dodawać cynamon do deserów i potraw na słodko!

Do ciasta będą potrzebne: jajka, miód, cynamon, mąka orkiszowa lub zwykła, mleko migdałowe i sól, która podbije słodycz. Konsystencja ciasta cynamonowego musi być gęsta. Obtaczamy w nim wydrążone, pokrojone w grube plastry i zanurzone w mące jabłka. Owocowe krążki otulone ciastem pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Dlatego będą bardziej dietetyczne niż smażone w tłuszczu na patelni!

Później gospodyni zrobi obiad. Na pierwsze danie będzie pyszny rosół na korpusie z pieczonej kaczki. Będzie miał fantastyczny lekko pieczony smak. A jak się robi rosół na pieczystym, to w garnku ląduje duża ilość warzyw: por, pietruszka, seler, kapusta, marchewka, szalotki i ząbki czosnku oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, nieoczywisty dodatek - goździki i sól. Rosół będzie bardzo aromatyczny!

Z kolei na drugie danie Ewa Wachowicz zaserwuje karkówkę z warzywami, przyrządzoną w ustawionym w ognisku myśliwskim kociołku. Pokrojone w plastry mięso doprawione solą i pieprzem ziołowym zostanie posmarowane marynatą z przecieru pomidorowego z powidłami śliwkowymi. A w kociołku karkówka będzie przełożona kawałkami papryki, cebuli i plasterkami ziemniaków.

Ewa pokaże również, jak zrobić kiszonkę z papryki i kapusty.

Na koniec autorka programu poda brzoskwinie, morele i gruszki zapiekane pod koglem-moglem. Jesienią jest mnóstwo cudownych owoców, z których można robić kolorowe, smaczne i zdrowe desery.

„Ewa gotuje" odcinek 398 - emisja w sobotę 26 września o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3