Ewa gotuje: sałatka śledziowa, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy

W sobotę 26 grudnia o godzinie 8:30 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak szybko przygotować domowy majonez. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich świątecznych potraw.

Ewa gotuje: sałatka śledziowa, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zgodnie z polską tradycją w drugi dzień świat Bożego Narodzenia idziemy w gości albo przyjmujemy gości. Domowa atmosfera i smaczne jedzenie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, chociaż w tym roku w wyjątkowo małym gronie. A co Ewa Wachowicz przygotuje dla swoich gości? Na świąteczne śniadanie gospodyni proponuje śledziową sałatkę warstwową z domowym majonezem. Do przygotowania słynnego sosu z Mahon wystarczy tylko kilka składników, które zawsze znajdziemy w domu: jajka, ocet winny biały lub jabłkowy, szczypta cukru, sól, musztarda oraz olej rzepakowy. A do złożenia warstwowej sałatki: śledzie, sos z cytryny, cebula, majonez doprawiony kurkumą i białym pieprzem, czerwone buraczki ze świątecznego zakwasu, gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, kozi ser i mięta do dekoracji.

Reklama

Kolejnym świątecznym daniem Ewy Wachowicz będzie staropolska zupa orzechowa. Do tej potrawy będą potrzebne: rosół wołowy, orzechy włoskie, świeży imbir, żółtka jajek, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i kolorowy pieprz. Pyszną świąteczną zupę orzechową gospodyni podaje z bagietką, uprażonymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.

Głównym świątecznym daniem będzie pieczony schab podany z mleczno-cebulową pianką. Składniki do przygotowania potrawy to: schab, czosnek, sól, pieprz, musztarda, cebula, wywar wołowy, mleko, goździki, ziele angielskie, listek laurowy. Mięso najpierw marynujemy kilka godzin w lodówce, potem zalewamy gorącym wywarem mlecznym z przyprawami i pieczemy w piekarniku. Gotowy schab z mleczno-cebulowym sosem Ewa Wachowicz podaje z gotowanymi ziemniakami, ćwikłą i kiszonym jabłkiem.

Na świąteczny deser Ewa Wachowicz zaserwuje swoim gościom tort makowy z brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: moczony przez noc we wrzątku i dwukrotnie zmielony mak, żółtka jajek, cukier, kasza manna, bułka tarta, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i sztywna piana ze szczyptą soli z białek jaj. A do masy: serek mascarpone, cukier puder, miąższ z laski wanilii, ubita wysokoprocentowa słodka śmietana oraz pokrojone brzoskwinie z puszki. Z kolei do przygotowania ponczu na makowe blaty: mocna herbata, sok z cytryny i rum. Tort dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz wianuszkiem drobno pokrojonych brzoskwiń i pyszny świąteczny deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 26 grudnia o godzinie 8:30 w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Świąteczne dania Ewy Wachowicz – sałatka śledziowa z domowym majonezem, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!