Ewa gotuje: Odcinek na zimowe chłody

5 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od fasolowej na żeberkach wieprzowych. Jako danie główne Ewa poda podpłomyk z kotletem mielonym. Pokaże też, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu. Na deser będzie tarta z gruszkami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tydzień temu Ewa Wachowicz pokazała, jak założyć własną plantację kiełków. Teraz pokaże efekty! A domowe kiełki rzodkiewki przydadzą się do jednego z dań.

Za oknem już pierwsze zimowe chłody, dlatego Ewa Wachowicz na początek programu zaproponuje danie na rozgrzanie - pożywną zupę fasolową na żeberkach. Do przygotowania tej sycącej potrawy będą potrzebne: moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś", żeberka wieprzowe, ziele angielskie, listek laurowy, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, czosnek, majeranek i sól. A do zasmażki, którą dodamy do zupy: boczek wędzony, cebula i mąka orkiszowa do zagęszczenia. Z kolei do podania gotowej fasolowej: natka pietruszki i ulubione pieczywo.

Daniem głównym będzie podpłomyk ze sznyclem inspirowany knyszą z mielonym. Knysza jest bardzo popularna na Dolnym Śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. To drożdżowa bułka, która wypełniona jest najczęściej warzywami i najczęściej sosem majonezowym czy też z dodatkiem mięsa. Ewa Wachowicz zrobi potrawę inspirowaną knyszą i zamiast bułki drożdżowej zrobi podpłomyk. Do ciasta będą potrzebne: drożdże, cukier, woda, mąka orkiszowa i mąka razowa z płaskurki, sól, masło, mleko i sezam. Natomiast do przygotowania sznycli, czyli kotletów mielonych będą potrzebne: mielona wołowina, cebula, natka pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz, bułka tarta i masło klarowane lub smalec do smażenia do smażenia. A do złożenia całego dania: ogórek kiszony, marynowana cebula, kiełki rzodkiewki i sos jogurtowy czosnkowy z odrobiną pietruszki i pyszny podpłomyk ze sznyclem gotowy.

Po obiedzie Ewy Wachowicz pokaże, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność i z pewnością przyda się na zimowe chłody.

Na koniec zaprosi na deser. Upiecze tartę z gruszkami i masą migdałową. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, cukier, szczypta soli, zimne masło, żółtka jajek, laska wanilii, woda. A do nadzienia: gruszki, masło, białe wytrawne wino, cynamon, mąka migdałowa i pszenna, skórka z otartej pomarańczy, jajka, cukier puder i gorzka czekolada. Na upieczoną tartę wystarczy odrobina cukru pudru i wyśmienity deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 5 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Odcinek na zimowe chłody – zupa fasolowa, podpłomyk z mielonym, syrop z czosnku i miodu oraz tarta z gruszkami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 93

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1