Ewa gotuje: Nic nie przebije takiego rosołu, polędwiczek i tarty!

W sobotę 30 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje wyjątkowo smaczny rosół. Na danie główne będą polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami. Z kolei na deser Ewa zaproponuje kruchą tartę z kremem i śliwkami duszonymi w sosie. Ponadto podpowie, jak przygotować pesto z natki marchewki. Znajdzie też chwilę na zrobienie zdrowego shota cytrusowego! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Ewa gotuje: Nic nie przebije takiego rosołu, polędwiczek i tarty!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa Wachowicz założyła szklarnię, przybyło jej obowiązków. Nic jednak tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza gdy mogą wylądować w domowym bulionie! Dlatego na pierwsze danie będzie rosół zrobiony na pieczonej kurze i wołowinie. Do tej wyjątkowo smacznej zupy, oprócz pieczonego mięsa, niezbędne są: marchewka, pietruszka, seler, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, gałązki lubczyku, kora cynamonu, śliwki suszone i sok z cytryny do smaku. Natomiast do podania - makaron i natka pietruszki. Na taki pieczony rosół trzeba długo czekać, ale naprawdę warto, bo ego smak jest niesamowity!

Reklama

Po zupie Ewa zaprosi na danie główne. Tym razem zrobi polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami! Aby tę potrawę przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwiczki wieprzowe, sól, pieprz, masło klarowane, płynny miód, wywar jarzynowy lub drobiowy, figi, ocet balsamiczny i pęczek estragonu. Zapiekane polędwiczki Ewa poda z miksem sałat, marchewką i pomidorkami.

Jesienią, kiedy robi się coraz chłodniej, warto sięgać po cytrusy, bo zawierają dużo witaminy C. Dlatego Ewa zaprezentuje przepis na prozdrowotny shot cytrusowy. Będę do niego potrzebne: pomarańcze, cytryny, kurkuma, pieprz, miód, pieprz cayenne i woda filtrowana.

Po obiedzie musi być deser! Ewa pokaże, jak zrobić pyszną tartę na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu, a do ciasta krem na bazie mascarpone. Brzmi smakowicie, prawda? Do słodkiego wypieku trafią: mąka, cukier puder, mielone orzechy włoskie, zimne masło, żółtko, zimnej wody, śliwki - najlepiej węgierki, cukier trzcinowy, wytrawne czerwone wino, laska wanilii, cynamon, ser mascarpone, śmietanka 30-36%, ekstraktu waniliowego i do dekoracji gotowego ciasta - świeża mięta.

W kuchni Ewy nic nie może się zmarnować! Dlatego w programie gospodyni pokaże, jak wykorzystać nać marchewki i przygotować z niej pesto. Do tego znakomitego dodatku do chleba czy makaronów należy przyszykować: natkę marchewki, czosnek, uprażone orzechy laskowe, sól oraz oliwę lub olej.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 30 października w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

 

„Ewa gotuje" odcinek 433 - emisja w sobotę 30 października o 10.10 w Polsacie!

 

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go»