„Ewa gotuje” - kuchnia w stylu zero waste

W sobotę 24 września o godzinie 10:10 w telewizji Polsat Ewa Wachowicz zdradzi przepis na domowy bulion z lanymi kluskami, na danie główne zaserwuje tradycyjny, śląski garnuszek górnika, natomiast na deser będą jabłka w szlafrokach. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak też wielokrotnie wykorzystywała rosół z poprzedniego obiadu do przygotowania zupełnie nowej potrawy, ale chyba nigdy nie robiła wczorajszego bulionu z… lanymi kluskami.

To znaczy nie robiłam przed kamerą, bo ciasto „kładłam” na gorący wywar nie raz i nie dwa… Ale przy tej czynności na pewno nie podejrzewałam, że w ten sposób gotuję jedną z najbardziej znanych śląskich zup.

– uściśla autorka programu, zdradzając tym samym, że następny odcinek rozpocznie się od tradycyjnego ajlaufu. 

Po takiej błyskawicznej zupie w stylu zero waste pani Ewa zaprosi na potrawę, która w wielu śląskich domach robiona jest na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne a zwie się garnuszkiem górnika. Cóż to takiego? Otóż są to dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowina i wieprzowina, zapieczone w pomidorowo-jarzynowym sosie. 

Na deser będą intrygujące jabłka w… szlafrokach. To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone ciastem francuskim. 

Jako gościa ponownie zobaczymy Adama Borowicza – znakomitego kucharza i rodowitego Ślązaka, który przybliży widzom specjały kuchni górnośląskiej. 

„Ewa gotuje" odcinek 458 - emisja w sobotę 24 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

5
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

2