Ewa_Gotuje

Ewa Gotuje: Krem z pieczonego groszku, kasza jaglana z jabłkami, sernik w pucharkach

Po Wielkanocy nadszedł czas na lekką, zdrową, pożywną kuchnię. W pierwszym poświątecznym odcinku Ewa Wachowicz zdradziła, jak wykorzystać resztki ze spiżarni i wyczarować z ich udziałem pyszne dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta, święta i po świętach… Pora zrzucić „boczki”, bo przy wielkanocnym stole na pewno coś tam się nazbierało, jak też zrobić porządki w spiżarni i lodówce. Z tego powodu kolejny odcinek Ewa zacznie od spaceru z kijami do nordic walking, natomiast w kuchni pokaże, że z tego, co nam zostało po Wielkanocy, bez problemu można wyczarować kapitalne potrawy. Ale to nie wszystko – będzie niespodzianka! W programie wystąpi dietetyczka, która przez lata dbała o naszych skoczków narciarskich. 

Pierwszą potrawą będzie zaskakujący w smaku orientalny krem z pieczonego zielonego groszku. Zupa zostanie podana z cebulką prażoną w oleju rzepakowym. 

Danie główne to klasyka kuchni sentymentalnej, powrót do lat dzieciństwa, ale… nieco inaczej! Pamiętacie ryż z jabłkami? To sztandarowa pozycja w jadłospisie szkolnych stołówek. Ewa nieco zmodyfikuje przepis i zamiast ryżu użyje bardzo zdrowej i cennej dla naszego organizmu kaszy jaglanej. Właśnie ta odmiana kaszy ma mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. 

Na deser będzie bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach – na zasadzie mono porcji. A ponieważ Ewa zaplanowała remont w spiżarni, to program zakończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci. 

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 98

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 908

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1