Ciasta na Wielkanoc

Ewa gotuje: chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki

W sobotę 29 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaprasza na ostatni przed wakacjami premierowy odcinek „Ewa gotuje“! W programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zacznie od przygotowania chłodnika. Zielona zupa na zimno powstanie z dodatkiem bazylii. Do pierwszego dania trafią również: ogórki, dojrzałe awokado, czosnek, sok z cytryny, mleko migdałowe, sól, pieprz i oliwa. A do podania będzie również potrzebna bazylia i oliwa oraz rzodkiewki. Potrawę robi się szybko, a jest bardzo smaczna i zdrowa!

Na danie główne będą szaszłyki z mięsa mielonego, do tego surówka z jabłka, pora i marchewki oraz niezwykle aromatyczny ryż po zanzibarsku. Do przygotowania szaszłyków opikanych na ruszcie należy przygotować: mielone mięso wołowo-wieprzowe, cebulę, masło klarowane, czosnek, jajko, słodką paprykę oraz chili, sól, pieprz i bułkę tartą. Do surówki są niezbędne: por, marchewka, jabłko, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny, miód i pieprz. Do ryżu trzeba koniecznie dodać: oliwę, kumin, goździków, ziarna kardamonu, korę cynamonu, mleczko kokosowe, sóli miętę do dekoracji.

Po obiedzie czas na coś słodkiego, a że sezon truskawkowy w pełni, więc tych pysznych owoców nie może zabraknąć w kuchni Ewy! Na deser będą idealne do popołudniowej herbaty drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Aby upiec te smakołyki potrzebujemy następujących składników: mąki, masła, drożdży, śmietany, cukru puderu i cukru waniliowego, mleka, budyniu śmietankowego, ksylitolu, czekolady gorzkiej oraz truskawek.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 29 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki w ostatnim odcinku przed wakacjami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta BABKA MISZ MASZ ( 4 SMAKI )

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie o...

Odsłon: 69

15 min
0

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4