Ewa gotuje: Chleb z garnka, jarskie kotlety i rustykalna tarta

4 grudnia Ewa Wachowicz upiecze domowy chleb na maślance. Na danie główne poda kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Z kolei na deser zaproponuje tartę rustykalną z gruszkami. W swojej kuchni powoli rozpocznie przygotowania do Bożego Narodzenia. Właśnie z myślą o świętach sięgnie po recepturę na kiszone pomarańcze!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Co zrobić, aby upiec piękny okrągły chleb? Do tego jest potrzebny ciężki garnek żeliwny! Dlatego pyszny domowy chleb na maślance Ewa upiecze właśnie w takim solidnym garnku. Na liście składników pieczywa są: maślanka, drożdże, cukier trzcinowy, mąka orkiszowa jasna, mąka żytnia razowa typ 2000, olej z pestek winogron, woda, sól, sezam jasny i czarny, czarnuszka, siemię lniane i olej ryżowy do natłuszczenia garnka. Po upieczeniu w żeliwnym garnku mamy piękny bochenek pysznego domowego chleba!

Na danie główne będą jarskie kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym. Do tej bezmięsnej potrawy trzeba przygotować: ziemniaki, jajko, mąkę, bułkę tartą, masło klarowane, pieczarki, cebulę, ser z niebieską pleśnią, sól i pieprz. Takie kotlety doskonale smakują z sałatką z pomidorów i cebuli.

Cytrusy były w PRL-u niebywałym rarytasem i pojawiały się w sklepach najczęściej w okolicy mikołajek. Teraz mamy ich pod dostatkiem, więc możemy zajadać się nimi do woli, jak też zamknąć w słoikach i zalać solanką. Po 3-4 tygodniach będą świetnym dodatkiem zarówno do dań na słodko, jak też do deserów. Do przygotowania kiszonych pomarańczy należy jeszcze przyszykować: sok z cytryn i sok z limonek, sól, korę cynamonu, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki i liść laurowy.

Na deser Ewa zrobi tartę rustykalną z gruszkami. Co ciekawe do tego wypieku nie jest potrzebna specjalna okrągła forma z falistym brzegiem, ponieważ ciasto idzie do piecyka na zwykłej blasze piekarnikowej. A w przepisie na tartę znajdują się: mąka, cukier, masło, szczypta soli, jajko, śmietana, płatki migdałowe, gruszki, sok z cytryny, cynamon, cukier wanilinowy i bułka tarta.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 4 grudnia w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 438 - emisja w sobotę 4 grudnia o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 369

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4