Ewa gotuje: Biwakowe klasyki spod ręki miłośniczki gotowania Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprasza do swojej letniej kuchni w domu z drewnianych bali w cichej i spokojnej Zawoi.

Fot. Materiały prasowe

Tym razem w ogrodzie u stóp Babiej Góry przyrządzi dania z kuchni biwakowej. Idealne do plecaka na górskie wyprawy, które są jej pasją. Proste i smaczne posiłki na wyjazd pod namiot zaprezentuje 19 września w autorskim programie „Ewa gotuje".

Biwakowe klasyki spod ręki miłośniczki gotowania Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.

Program Ewy Wachowicz słynie z pysznych dań, ale też zaskakuje pomysłowością jej gospodyni. Palenisko do przygotowywania potraw kuchni biwakowej powstało ze starego pieca na trociny. Służył kiedyś tacie Ewy do opalania warsztatu. Ma do niego ogromny sentyment, dlatego poprosiła kuzyna o przycięcie starego pieca i tak powstało mobilne palenisko.

Często podczas wypraw górskich trzeba samemu przygotować sobie jedzenie. A jak je zrobić? Najlepiej na ognisku i w związku z tym Ewa Wachowicz zacznie od kuchni polowej w ogrodzie. Pierwsza potrawą, którą ugotuje w żeliwnym kociołku na żywym ogniu, będzie pyszna, gęsta i pożywna grochówka. Po grochówce zrobi drugi z biwakowych klasyków. W swojej kuchni Ewa pokaże, jak przyrządzić domową mielonkę. Będzie idealna do kanapek podczas biwaku czy górskiej wędrówki!

Zanim Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego, to przygotuje szybką i zaskakującą zakąskę - czeskie utopence, czyli kiełbaski w marynacie. Te marynowane kiełbaski można również zabrać ze sobą na wycieczkę. Na koniec zrobi domowe mleko migdałowe, na którym powstanie szybki i zdrowy deser biwakowy. Będzie to słodki słoiczek pełen leśnych owoców i płatków orkiszowych, który spokojnie można wrzucić do plecaka.

„Ewa gotuje" odcinek 397 - emisja w sobotę 19 września o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 114

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2