Domowy obiad u Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku programu, Ewa Wachowicz podzieliła się znakomitymi przepisami na słodkie śniadanie, dwudaniowy obiad, który zasmakuje każdemu oraz wspaniały deser z koglem-moglem.

Domowy obiad u Ewy Wachowicz

Fot. materiały prasowe/Polsat

Obiad w domu Ewy Wachowicz to wyjątkowa okazja. Zwłaszcza wczesną jesienią, gdy tak łatwo dostępne są świeże warzywa i owoce. Jak najlepiej wykorzystać ten sezon? Przygotujcie wyjątkowo smaczne dania, które z pewnością zasmakują całej rodzinie i rozgrzeją was w pierwsze, chłodne dni.

 

 

Jeśli lubicie śniadanie w wersji na słodko, koniecznie musicie wypróbować przepis na jabłka w cieście cynamonowym. Aby najważniejszy posiłek dnia był zdrowy, gospodyni postanowiła upiec jabłka w piekarniku, zamiast smażyć je na patelni. Do ciasta dodała sporo cynamonu - ma właściwości odchudzające i obniża poziom cukru we krwi - oraz szczyptę soli, która podbija smak słodkości w daniu.

1. Przepis na jabłka z piekarnika

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejną potrawą jaką przygotowała prowadząca, była jej ulubiona zupa - rosół. Przepis nieoczywisty bo w jego składzie prócz dużej ilości warzyw znalazły się resztki z pieczonej kaczki, dzięki której rosół nabrał specyficznego koloru, i... goździki.

2. Przepis na aromatyczny rosół

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Składniki:

korpus z pieczonej kaczki
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 por
¼ kapusty
3 szalotki
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 goździki
sól

do podania:
makaron
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Upieczone resztki z kaczki przełożyć do garnka z wodą. Dodać warzywa i przyprawy. Przykryć i na małym ogniu gotować przez 2 godziny.

Podawać z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Na drugie danie Ewa zaproponowała prażonkę czyli potrawę z żeliwnego kociołka. Jej przygotowanie nie jest trudne, kluczem do sukcesu jest marynata do karkówki, którą gospodyni zrobiła na bazie koncentratu pomidorowego. Ewa uspokoiła również wszystkich tych, którzy nie posiadają żeliwnego kociołka, to przepyszne danie możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.

3. Przepis na karkówkę z kociołka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W programie mogliście również zobaczyć, jak łatwo można samemu ukisić kapustę wraz z paprykami. Ten nietypowy dodatek sprawi, że domowe przetwory zyskają niepowtarzalny aromat i smak.

4. Przepis na papryki kiszone z kapustą

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser prowadząca zaproponowała pieczone owoce pod koglem-moglem. Jeśli tak, jak Ewa macie dostęp do owoców ze sprawdzonego źródła (nie pryskanych), nie obierajcie ich ze skórki. To właśnie w niej znajduje się mnóstwo cennych minerałów i witamin!

5. Przepis na owoce zapiekane pod koglem-moglem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesteście ciekawi przepisów z poprzedniego odcinka programu „Ewa gotuje"? Znajdziecie je tutaj!