Ciasto bez pieczenia i karkówka według Ewy Wachowicz

Ostatni odcinek programu "Ewa Gotuje" poświęcony był barwom jesieni. Prowadząca podzieliła się z widzami sprawdzonymi sposobami na wykorzystanie produktów, które bez trudu znajdziemy w sklepach o tej porze roku.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni moment, aby zebrać całą zieleninę z ogródka, dlatego gospodyni programu "Ewa Gotuje" pokazała nam co zrobić, aby cieszyć się aromatem koperku jesienią i zimą. Przygotowała również kolorowy i sycący obiad z propozycjami dla wszystkich członków rodziny. W menu Ewy Wachowicz coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy lekkich zup, jak i wielbiciele treściwych, mięsnych dań.
Dodatkowo, prowadząca udowodniła, że dynia sprawdza się nie tylko w słonych potrawach, ale też jest doskonałym materiałem na pyszne desery.
Chcesz zaskoczyć bliskich takimi daniami? Oto przepisy z 402. odcinka programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa paprykowa z kaszą jaglaną

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz uwielbia paprykę w każdej odsłonie: marynowaną, pieczoną czy też surową. Nie powinno więc dziwić, że zupa paprykowa z jej przepisu jest tak smaczna.

Aby była bardziej aromatyczna, warto zrobić ją na bulionie z żeberek. Chociaż w wersji wegetariańskiej możecie użyć wywaru warzywnego. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji ziół, dzięki czemu zupa zyskuje niepowtarzalny smak.

 

2. Karkówka w plastrach z cebulą

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Później Ewa Wachowicz upiekła karkówkę w plastrach, a kawałki mięsa przełożyła cebulą. To przepis, który dostała od swojej bratowej. Aby zrobić to danie, pokrojone mięso oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. W naczyniu, w którym karkówka będzie się piekła układamy plastry mięsa posmarowane odrobiną majonezu oraz ostrej musztardy i przekładamy plastrami cebuli. Karkówkę najlepiej odstawiać do zamarynowania w lodówce dzień wcześniej. Upieczona karkówka trafiła na stół z surówką colesław - z kapusty, marchewki, cebuli i majonezowego sosu.

 

 

3. Koperek na zimę

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa podpowiedziała nam też, w jaki sposób zakonserwować koperek, by służył nam przez długie, jesienne i zimowe miesiące. Otóż, można go przechować w słoiku z solą. Zaczynamy od warstwy soli, potem warstwa koperku i tak układamy na przemian aż wypełnimy cały słoik - ważne, aby zakończyć warstwą soli. Tak zakonserwowany koperek wytrzyma nawet rok pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.

 

4. Ciasto dyniowe bez pieczenia

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser będzie ciasto bez pieczenia - z kremem śmietanowym i masą na bazie purée z dyni. Co bardzo ważne, do przygotowania tego ciasta Ewa nie używa cukru, dzięki czemu jest to deser, którym możemy cieszyć się bez wyrzutów sumienia.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 224

30 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 236

>60 min
6
>60 min
15

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4