Ciasto bez pieczenia i karkówka według Ewy Wachowicz

Ostatni odcinek programu "Ewa Gotuje" poświęcony był barwom jesieni. Prowadząca podzieliła się z widzami sprawdzonymi sposobami na wykorzystanie produktów, które bez trudu znajdziemy w sklepach o tej porze roku.

Ciasto bez pieczenia i karkówka według Ewy Wachowicz

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni moment, aby zebrać całą zieleninę z ogródka, dlatego gospodyni programu "Ewa Gotuje" pokazała nam co zrobić, aby cieszyć się aromatem koperku jesienią i zimą. Przygotowała również kolorowy i sycący obiad z propozycjami dla wszystkich członków rodziny. W menu Ewy Wachowicz coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy lekkich zup, jak i wielbiciele treściwych, mięsnych dań.
Dodatkowo, prowadząca udowodniła, że dynia sprawdza się nie tylko w słonych potrawach, ale też jest doskonałym materiałem na pyszne desery.
Chcesz zaskoczyć bliskich takimi daniami? Oto przepisy z 402. odcinka programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa paprykowa z kaszą jaglaną

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz uwielbia paprykę w każdej odsłonie: marynowaną, pieczoną czy też surową. Nie powinno więc dziwić, że zupa paprykowa z jej przepisu jest tak smaczna.

Aby była bardziej aromatyczna, warto zrobić ją na bulionie z żeberek. Chociaż w wersji wegetariańskiej możecie użyć wywaru warzywnego. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji ziół, dzięki czemu zupa zyskuje niepowtarzalny smak.

 

2. Karkówka w plastrach z cebulą

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Później Ewa Wachowicz upiekła karkówkę w plastrach, a kawałki mięsa przełożyła cebulą. To przepis, który dostała od swojej bratowej. Aby zrobić to danie, pokrojone mięso oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. W naczyniu, w którym karkówka będzie się piekła układamy plastry mięsa posmarowane odrobiną majonezu oraz ostrej musztardy i przekładamy plastrami cebuli. Karkówkę najlepiej odstawiać do zamarynowania w lodówce dzień wcześniej. Upieczona karkówka trafiła na stół z surówką colesław - z kapusty, marchewki, cebuli i majonezowego sosu.

 

 

3. Koperek na zimę

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa podpowiedziała nam też, w jaki sposób zakonserwować koperek, by służył nam przez długie, jesienne i zimowe miesiące. Otóż, można go przechować w słoiku z solą. Zaczynamy od warstwy soli, potem warstwa koperku i tak układamy na przemian aż wypełnimy cały słoik - ważne, aby zakończyć warstwą soli. Tak zakonserwowany koperek wytrzyma nawet rok pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.

 

4. Ciasto dyniowe bez pieczenia

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser będzie ciasto bez pieczenia - z kremem śmietanowym i masą na bazie purée z dyni. Co bardzo ważne, do przygotowania tego ciasta Ewa nie używa cukru, dzięki czemu jest to deser, którym możemy cieszyć się bez wyrzutów sumienia.