Tort czekoladowy - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej.

Tort czekoladowy - przepis z

BISZKOPT BEZGLUTENOWY

  • 1blacha
  • 140g gorzka czekolada 50-60%
  • 40g masło
  • 75g marcepan
  • 40g żółtko
  • 175g białko
  • 75g Cukier kryształ

 

Rozpuścić czekoladę i masło.

Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem.
Połączyć oba miksy.
Ubić bezę francuską i dodać.
Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C.
Natychmiast zdjąć papier po upieczeniu.
Upiec 2 blachy biszkoptu

 

KREM CZEKOLADOWY

  • 380g śmietanka 36%
  • 35g syrop glukozowy
  • 140g czekolada
  • 400g czekolada
  • 350g masło 82%
  • 80g Frangelico

 

Zagotować pierwsze 2 składniki.
Zalać czekolady. Zemulgować.
Gdy temperatura spadnie do 35C, dodać masło. Zblendować.
Gdy spadnie do 30C, dodać Frangelico, delikatnie mieszając.
Schłodzić na tyle aby krem nadawał się do ubicia mikserem

 

MONTAŻ:
Wykroić z biszkoptów 8 identycznych kwadratów.
Przełożyć je kremem.
Pokryć tort kremem i obłożyć wszystkie ściany czekoladowymi kulkami.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze do artykułu (4)

adamp222666 28 stycznia 2019
Ktoś tu leci w kulki - bo przepisem to to nie mozna nazwać
kasia882 29 stycznia 2019
Przyciaga uwage. Jest bardzo ladny i chetnie bym go zjadla!
grawa5 29 stycznia 2019
Popieram adamp222666, bo trudno to nazwać przepisem.
Gdzie opis z czego i jak zrobić np. same kulki???
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej