Śniadanie mistrzów Marysi

Marysia postawiła na wytrawne bułeczki, słodkie naleśniki i przepyszną szakszukę, do tego zaserwowała zielone smoothie i malinową herbatę.

Scones
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki mielonej papryczki chili
125 g zimnego masła
1 jajko
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka startego sera cheddar
½ szklanki posiekanego, cienkiego szczypiorku
1 jajko
grubo mielona sól morska
pieprz do smaku
50 g masła

Pancake'i
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
300 ml mleka

Szakszuka
1 cebula
1 łyżka oleju do smażenia
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
6 pomidorów pelati (podłużne, ze zwartym miąższem)
2 łyżki sosu sriracha
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
4 jajka
2 łyżki posiekanego, cienkiego szczypiorku
100 g sera feta

Smoothie
3 pomarańcze
2 cytryny
½ ananasa
2 garści szpinaku
3 gałązki selera naciowego

Herbata
2 torebki herbaty malinowej
3 łyżki cukru
1 cytryna

Dodatki do pancake'ów
½ litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
100 ml syropu klonowego
borówki, czerwone porzeczki, maliny, jeżyny do dekoracji
1 marakuja
konfitura jeżynowa
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 205°C.

Zrobić scones: mąkę, proszek, sodę, przyprawy oraz masło zmieszać aż do uzyskania kruszonki. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto na stolnicy kilka razy złożyć i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wyciąć 13-15 krążków. Rozłożyć je na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut.

Zrobić ciasto na pancake'i: zmieszać wszystkie składniki i odstawić, by ciasto odpoczęło.

Przygotować szakszukę: usmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie paprykę i pomidory obrane ze skóry. Doprawić. Przełożyć do żeliwnego naczynia. Piec z jajkami przez 10 minut. Podawać na ciepło ze szczypiorkiem i serem feta.

Zrobić smoothie: zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Zaparzyć herbatę, dodać cukier i cytrynę.

Usmażyć pancake'i, ubić śmietanę, udekorować owocami. Podawać z syropem klonowym i konfiturą.

Wszystko wyłożyć na tacę.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32545

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 66

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 905

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11