Rolada w roladzie - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej.

GRUPA 1
Biszkopt kakaowy
170g białko
170g cukier
170g żółtko
55g proszek kakaowy Extra Brute
35g mąka pszenna T450
65g masło

Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając.

Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło.

Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C.

Mus marakuja
60g masa żelatynowa
210g puree z marakui
330g biała czekolada CW2NV
550g śmietanka 36%

Zagotować puree. Dodać masę żelatynową. Zalać czekoladę. Zemulgować. Połączyć z lekko ubitą śmietanką.

Konfitura Porzeczkowa
300g puree z czarnej porzeczki
100g cukier
5g pektyna żółta
100g mrożona lub świeża czarna porzeczka

Podgrzać puree. Dodać cukier wymieszany z pektyną. Zagotować. Dodać całe porzeczki. Gotować do pożądanej konsystencji.

Glazura waniliowa
55g woda
110g cukier
75g śmietanka 36%
110g syrop glukozowy
40g masa żelatynowa
110g biała czekolada CW2NV

Zagotować pierwsze 3 składniki. Zalać pozostałe. Zblendować.

Dekor czekoladowy
Wyciąć szablon półokrągły z kartonu. Zatemperować białą czekoladę. Rozsmarować na folii. Gdy zacznie tężeć, wyciąć dekorację używając szablonu. Ta dekoracja ma być zamknięciem rolady na obu jej krańcach.

GRUPA 2
Biszkopt maślany
170g białko
150g cukier
80g żółtko
70g mąka z orzecha laskowego
80g mąka pszenna T450
60g masło

Ubić bezę. Dodać żółtko i ręcznie wymieszać.

Połączyć sypkie składniki i dodać. Dodać masło. Piec w 170C.

Mus czekoladowo-orzechowy
200g mleko 3,2%
50g żółtko
190g mleczna czekolada 823vn
50g czekolada 70-30-38nv Callebaut
120g pasta z orzecha laskowego PNP Callebaut
15g masa żelatynowa
450g śmietanka 36%

Przygotować krem angielski. Zalać czekolady. Dodać pastę orzechową i zblendować. Dodać upłynnioną masę żelatynową. Połączyć z lekko ubitą śmietanką.

Konfitura malinowa
300g puree z malin
70g cukier
5g pektyna żółta
100g mrożona lub świeża malina

Podgrzać puree. Dodać cukier wymieszany z pektyną. Zagotować. Dodać całe porzeczki. Gotować do pożądanej konsystencji.

Glazura kakaowa
30g woda
130g cukier
90g śmietanka 36%
110g syrop glukozowy
45g kakao extra brute
45g czekolada 70-30-38nv Callebaut
60g masa żelatynowa

Zagotować pierwsze 3 składniki. Dodać pozostałe. Zblendować.

Dekor czekoladowy
Wyciąć szablon półokrągły z kartonu. Zatemperować gorzką czekoladę. Rozsmarować na folii. Gdy zacznie tężeć, wyciąć dekorację używając szablonu. Ta dekoracja ma być zamknięciem rolady na obu jej krańcach.

Montaż
Wyłożyć formę arkuszem folii.
Wyciąć z biszkoptu prostokąt o wymiarach otworu formy silikonowej - będzie to spód ciasta. Wyciąć drugi prostokąt tak, aby krótszy z boków był równy długości silikonowej formy. Przesmarować oba prostokąty konfiturą. Większy zwinąć w rulon. Schłodzić.
Mus wylać do formy. W połowie głębokości formy zawiesić rulon z biszkoptu i konfitury. Uzupełnić formę musem. Zamknąć biszkoptem z konfiturą. Lekko zmrozić szokowo - na tyle, aby rolada dała wyjąć się z formy, a nie zamarzła w pełni. Pokryć roladę glazurą. Udekorować krańce wykonanymi czekoladowymi dekoracjami. Szczyt i boki udekorować owocami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3380

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 826

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1