Rodzinna szarlotka - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julcia Tarach zaprezentowała przepis na rodzinną szarlotkę.

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 220 g masła

Nadzienie

  • 1½ kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Herbata do szarlotki

  • 3 torebki czarnej herbaty
  • 180 ml soku jabłkowego
  • cynamon do smaku
  • cukier w kostkach do smaku
  • 6 gałek lodów waniliowych
  • polewa czekoladowa do lodów
  • bita śmietana w sprayu

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać dwa żółtka, dodać śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiać do połączenia składników, a następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, jabłka oraz cynamon. Owoce smażyć około 15 minut.

1/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy i ponakłuwać. Piec 15 minut w 180°C. 1/3 ciasta rozwałkować na cienki pasek i przykleić do brzegów tortownicy. Na spód wyłożyć jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce lub podzielić na małe kawałeczki i nieregularnie rozsypać na górze. Ciasto piec godzinę w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przygotować napar z czarnej herbaty i dodać do niego sok jabłkowy oraz cynamon. Dodać cukier do smaku. Podgrzewać napój przez 5 minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Ciasto podawać z herbatą, lodami waniliowymi z polewą czekoladową oraz bitą śmietaną.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4