Przepisy z Bake Off - ciasto Magdaleny

Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny.

Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mielonych migdałów
150 g masła
5 żółtek

Śliwki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
850 g węgierek

Beza
5 białek
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżki cynamonu

Ciasto
Mąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z zamrażarki i uformować je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.

Śliwki
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Do miski wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wilgotną stronę śliwki obtoczyć w mące i położyć jedna przy drugiej na kruchym cieście migdałowym. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia przygotować bezę.

Beza
Pięć białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać w partiach cukier. Po otrzymaniu lśniącej, sztywnej piany dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki cynamonu. Rozprowadzić bezę na śliwki i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec kolejne 20 minut.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2