Mięsno-serowa wariacja - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara.

Ciasto

200 g wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz z jagnięciną

olej rzepakowy do podsmażenia mięsa
500 g mielonego mięsa jagnięcego
skórka starta z jednej limonki
sok wyciśnięty z dwóch limonek
1 garść świeżej mięty
50 g śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do podsypania ciasta

Farsz serowy

125 g sera brie
80 g serka mascarpone
100 g mozzarelli
1 szczypta pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu

Złożenie

70 g mozzarelli
1 jajko
sól do smaku

Ciasto

Do ciepłej wody (temperatura około 40°C) dodać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę, jogurt naturalny, sól i oliwę z oliwek. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować na blacie posypanym mąką. Mają powstać dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Uformować dwa różne kształty. Pierwszy z nich to łódeczka - zrolować boki, brzegi połączyć ze sobą. Drugi kształt ma przypominać kwiat - brzegi okręgu naciąć dookoła (długość nacięcia to 3-4 cm).

Farsz z jagnięciną

Olej rozgrzać na patelni, dodać mielone mięso i podsmażyć (cały czas rozdrabniając). Następnie dodać skórkę oraz sok z limonek. Całość podlać śmietanką, zredukować sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Miętę porwać na kawałki i dodać pod koniec smażenia. Dokładnie wymieszać.

Farsz serowy

Ser brie pokruszyć, dodać do niego mascarpone i startą mozarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem (odrywając listki od łodygi).

Złożenie

Na ciasto w kształcie łódeczki przełożyć farsz mięsny i posypać startą mozzarellą. Na środek ciasta w kształcie kwiatka przełożyć farsz serowy, ponacinane boki kolejno przykładać do farszu. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Pod koniec pieczenia (ostatnie 2-3 minuty) na serowe chaczapuri wbić jajko, posolić je do smaku.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 129

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1