Kulki orzechowe
- 1 szklanka orzechów włoskich i nasion słonecznika (proporcje według upodobania)
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- ½ szklanki suszonych daktyli
- ½ łyżeczki miąższu z wanilii
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- szczypta kakao
- szczypta cynamonu
- sok z daktyli do uzyskania odpowiedniej słodkości
- syrop z agawy do uzyskania odpowiedniej słodkości
- 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
Kulki z migdałami
- 6 daktyli
- ¾ szklanki zmielonych migdałów bez skórki
- ½ szklanki jagód goji
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- szczypta cynamonu
- szczypta kakao
- kilka całych migdałów bez skórki
- 5 łyżek posiekanych migdałów
Kulki owsiane
- 1 szklanka daktyli
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- ½ łyżeczki syropu z agawy
Kulki z pistacjami
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka obranych pistacji
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- skórka z dużej cytryny
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- syrop z agawy
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 5 obranych pistacji
- Ciastka
- 1 duży banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jajo
- garść suszonych śliwek
- garść suszonej żurawiny
- garść wiórków kokosowych
Prezentacja
- cytryna
- orzechy włoskie
- migdały
Kulki orzechowe
Rozbić orzechy i nasiona, wsypać do miseczki. Rozdrobnić daktyle. Zmielić wszystkie podane składniki, dodać sok z daktyli i agawy, zmiksować. Uformować kulki i gotowe obtoczyć w zmielonych orzechach włoskich.
Kulki z migdałami
Zmielić daktyle i dodać resztę składników. W środku każdej kulki umieścić migdał, następnie obtoczyć w posiekanych migdałach.
Kulki owsiane
Daktyle namoczyć (15 minut we wrzątku) i zmielić wraz z płatkami owsianymi. Dodać wszystkie składniki i wymieszać. Uformować kulki.
Kulki z pistacjami
Pokroić daktyle. Zmiksować pistacje i dodać resztę składników. W środku każdej kulki umieścić pistację. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Wszystkie kulki zamrozić.
Ciastka
Widelcem rozgnieść banan i dodać resztę składników. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Prezentacja
Podawać udekorowane kokosem, cytryną, orzechami włoskimi i migdałami.