W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Kuba zaprezentowała przepis na królewską szarlotkę.
Biszkopt
Jabłka
Masa
Polewa
Dekoracja
Biszkopt
Piekarnik nagrzać do 170°C lub 160°C z termoobiegiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodawać po łyżce cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Miksować krótko. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ostrożnie łyżką. Wylać do formy. Piec 30-40 minut. Przestudzony biszkopt nasączyć 1/3 szklanki wody wymieszanej z sokiem z połowy cytryny.
Jabłka
Jabłka podgrzać w garnku, wsypać galaretkę. Wymieszać. Gdy galaretka się rozpuści, zdjąć z palnika i wyłożyć na biszkopt.
Masa
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Powoli dodać zsiadłe mleko. Gdy oddzieli się serwatka, odlać. Gotową masę wyłożyć na jabłka.
Polewa
Masło rozpuścić na małym ogniu. Pozostałe składniki wymieszać i wlać do gotującego się masła. Gotować dwie minuty, ciągle mieszając. Wystudzić i polać ciasto.
Udekorować jabłkami, żurawiną i cynamonem.