Klasyczne smaki Ani

Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej.

Biszkopt

6 jaj
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła

Nasączenie

1/3 szklanki wiśniówki
2/3 szklanki wody

Krem

1 łyżka żelatyny
5 łyżek wody
550 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru

Konfitura wiśniowa

500 g wiśni
200 g cukru
1 cytryna

Polewa czekoladowa

100 ml śmietanki kremówki
60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
60 g mlecznej czekolady

Dekoracja

masy cukrowe: czerwona, czarna, biała, żółta

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać pozostały cukier. Połączyć wszystkie składniki. Do masy dodać przesianą mąkę i kakao. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec w 180°C przez około 30 minut. Ciasto przekroić na dwie równe części i nasączyć wodą z wiśniówką.

Krem

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę. Pod koniec dodać cukier i żelatynę. Przełożyć do rękawa i schłodzić w lodówce.

Konfitura wiśniowa
Wiśnie wydrylować. Na patelni podgrzać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Polewa czekoladowa

W garnku podgrzać śmietankę. Ściągnąć z palnika, dodać posiekane czekolady. Odstawić na 2-3 minuty i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Montaż

Wycięty biszkopt położyć na dnie słoika. Wyłożyć konfiturę z wiśni, krem i przykryć biszkoptem. Polać czekoladą. Na górze ułożyć model samochodu z masy cukrowej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4