Karambola Jagody - przepis z "Bake Off..."

W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na niesamowity sernik.

Karambola Jagody - przepis z

Ciasto
1½ szklanki mąki
2 łyżki kakao
3 żółtka
125 g masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
200 g białej czekolady
150 ml śmietany 30%
500 g jednokrotnie zmielonego twarogu
ziarna 1 laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny

Masa pistacjowa
300 g obranych, uprażonych, solonych pistacji
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny

Glazura z karamboli
8 karamboli
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
1½ łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny

Dekoracja
2 owoce karamboli
płatki śniadaniowe w kształcie cienkich patyczków lub cienki błonnik
2 tabliczki gorzkiej czekolady
30 żółtych drażetek
jadalny złoty brokat

Ciasto
Składniki na kruche ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Masa serowa
Białą czekoladę rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić. Wszystkie składniki oprócz żelatyny połączyć z twarogiem (mikser na wolnych obrotach). Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i dodać do masy. Wylać na upieczony i wystudzony spód.

Masa pistacjowa
Z pistacji zrobić blenderem masło, dodać rozpuszczoną białą czekoladę, połączyć z serkiem mascarpone i ubitą kremówką. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, zahartować, dodać do masy i wylać na ciasto.

Glazura z karamboli
Karambolę pokroić na części, dodać sok i skórkę z cytryny. Zblendować i zagotować, następnie dodać żelatynę namoczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody. Ostudzić, wylać na ciasto. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Dekoracja
Karambole pokroić na sześć plasterków. Patyczki z płatków maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać na gwiazdkach, formując gniazdka. Odstawić do zastygnięcia. Na gniazdka układać po trzy draże. Rozłożyć w równych odstępach na brzegach wystudzonego sernika. Całość udekorować brokatem.