Ekskluzywna karpatka Anny

Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn.

Ciasto
400 ml wody
250 g masła
300 g mąki pszennej
szczypta soli
9-10 jaj

Krem
1 l mleka 3,2%
3 jaja
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
250 g masła
2-3 łyżki kakao

Złożenie
1 słoik frużeliny jeżynowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 garście prażonych orzechów włoskich

Ciasto
Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200-220°C z termoobiegiem. Do chłodnej masy wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez pięć minut. Ciasto podzielić na dwie części i piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć ciasto przez kolejne 20 minut. Blaty wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Krem
W ¼ l mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i laską wanilii. Gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć, a następnie dodać do niego przestudzony budyń oraz kakao.

Złożenie
Na wystudzony placek wyłożyć frużelinę jeżynową, krem czekoladowy oraz budyń. Przykryć drugim plackiem. Całość schłodzić. Tabliczkę czekolady rozpuścić i polać nią ciasto, następnie posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

0
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0