Czekoladowy ogród - przepisy z "Bake Off Junior"

Ania Zakrzewska przygotowała przepiękny czekoladowy tort. Taki wypiek możecie podać na każdej wyjątkowej uroczystości.

Biszkopt
20 g masła
3 jajka
70 g cukru
60 g mąki
12 g kakao

Nasączka
100 g naturalnego soku z malin
sok z połowy cytryny (do smaku)
50 g cukru

Mus z ciemnej czekolady
10 g żelatyny
50 g zimnej wody
100 g mleka 3,2%
60 g śmietanki 36%
gałązka świeżego rozmarynu
100 g czekolady 70%
380 g śmietanki 36%

Mus z mlecznej czekolady
10 g żelatyny
50 g zimnej wody
70 g mleka 3,2%
60 g śmietanki 36%
100 g czekolady 40%
380 g śmietanki 36%

Chrupiąca warstwa
50 g czekolady mlecznej w dropsach
60 g czekolady mlecznej
30 nibsów (esencji ziaren kakaowca)
20 g mąki z orzecha laskowego
20 g płatków kukurydzianych

Polewa czekoladowa
15 g żelatyny
60 g zimnej wody
200 g wody
200 g cukru
100 g śmietanki 32%
30 g kakao
150 g czekolady 70%

Wykończenie
250 g świeżych malin
gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
jagody
jadalne złoto
złoto w proszku

Nasączka
Podgrzać sok z cukrem.

Biszkopt
Podgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać pozostały cukier. Połączyć, dodać przesianą mąkę i kakao. Wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec w 180°C przez około 30 minut. Przekroić na pół i nasączyć.

Mus z ciemnej czekolady
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zagotować mleko z 60 g śmietanki z rozmarynem. Zostawić na około 10 minut, następnie wyjąć rozmaryn, ponownie zagotować, dodać żelatynę i zalać czekoladę. Po około 2 minutach zblendować. Schłodzić do 35°C i dodać ubitą śmietanę.

Mus z mlecznej czekolady
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zagotować mleko z 60 g śmietanki, dodać żelatynę i zalać czekoladę. Po około 2 minutach zblendować. Schłodzić do 35°C i dodać ubitą śmietanę.

Chrupiąca warstwa
Rozpuścić czekoladę. Pokruszyć wszystkie składniki i połączyć z czekoladą.

Polewa czekoladowa
Rozpuścić żelatynę w wodzie i pozostawić na 10 minut. Wodę zagotować z cukrem i śmietanką, dodać kakao i żelatynę. Zalać czekoladę. Schłodzić do 30°C.

Wykończenie
Tortownicę wyłożyć folią rantową. Na nasączony biszkopt położyć chrupiącą warstwę, ułożyć maliny, zalać musem z ciemnej czekolady. Schłodzić, następnie wylać mus z mlecznej czekolady. Przykryć nasączonym biszkoptem, nałożyć cienką warstwę musu z mlecznej i ciemnej czekolady. Schłodzić. Położyć na kratkę, oblać polewą i ponownie schłodzić. Udekorować gałązkami rozmarynu, jagodami oraz płatkami jadalnego złota. Oprószyć złotem w proszku.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dodatki Fasolka w wędzonym boczku

Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...

Odsłon: 20937

30 min
51
30 min
11
Zupy Łódzka zalewajka

Łódzka zalewajka to tradycyjna zupa, bardzo podobna do klasycznego żurku. W z...

Odsłon: 38634

60 min
48
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0