Czas na kruche ciasto w "Bake Off - Ale Ciacho!"

Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy?

Fot. materiały partnera

Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków.

W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa Ilnickiego stał się najprawdziwszym arcydziełem cukiernictwa. Aby sprostać oczekiwaniom wymagających jurorów, uczestnicy musieli samodzielnie upiec delikatne makaroniki z kremem malinowym, przygotować kruszonkę orzechową oraz idealnie zbalansować słodko-kwaśny smak waniliowo-rabarbarowej panna cotty. Z tym niełatwym zadaniem poradzili sobie tylko nieliczni. Mimo wielu starań, część deserów została niedokończona. Na szczęście szansą na odkupienie win była druga runda.

Zobacz też: Przepis na panna cottę Krzysztofa Ilnickiego

W etapie sprawdzającym kreatywność, jurorzy poprosili uczestników o przygotowanie słonych pasztecików w co najmniej dwóch wersjach. Na kuchennych blatach zagościły dosyć niespotykane składniki, a wśród nich m.in. purchawki oraz móżdżki. Należy przyznać, że uczestnicy dołożyli ogromnych starań, aby sprostać oczekiwaniom Michała Brysia oraz Krzysztofa Ilnickiego. Za najciekawsze uznano paszteciki Tomasza. Niestety, z programem musiała pożegnać się Elżbieta, która skupiła się na pomaganiu innym uczestnikom, przez co nie zdążyła dopracować swoich wypieków.

Zobacz też: Przepis na paszteciki Tomasza

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

Wiele wskazuje, iż w także w tym tygodniu towarzyszyć nam będą ogromne emocje. Tematem odcinka będzie kruche ciasto, które jak wiadomo, tylko pozornie wydaje się być łatwym wypiekiem. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników (mąka pszenna, masło, żółtka), ale o sukcesie decydują bardzo drobne szczegóły. Aby wyszło naprawdę dobre, powinniśmy działać bardzo szybko, nie dopuszczając do ogrzania się masy. W słodkiej wersji warto wykorzystywać cukier puder, gdyż dzięki temu będzie ono lżejsze i delikatniejsze. A jak powinny wyglądać idealne proporcje? Zasada jest prosta i łatwa do zapamiętania: trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru pudru.

Czy uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" będą gotować w zgodzie ze starymi recepturami? A może zdecydują się na własne poprawki? O tym przekonacie się już dziś o 21.50 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 3758

30 min
21
Pieczywo Kujawianki

Kujawianki to pyszne mleczne bułeczki o lekko słodkim smaku. Pasują do domowy...

Odsłon: 13193

>60 min
12
Ciasta Serniczek

Mój przepis na nie za słodki i nie za suchy sernik :)

Odsłon: 155

wszystkie
1

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

5
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

3
Ewa gotuje Światowe, ale wciąż proste. Pyszne przepisy Ewy Wachowicz

W 508. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zdecydowała się pokazać widzom, jak prosto ugotować potrawy z różnych części świata. Odkryj przepis...

4