Ciasto we mgle Małgorzaty

Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu.

Ciasto parzone z krakersem
60 g masła
60 g cukru trzcinowego
80 g mąki pszennej
145 g masła
250 ml mleka
160 g mąki
4 jaja

Galaretka prosecco
40 g żelatyny
400 g prosecco

Krem bawarski
105 g mleka
3 żółtka
50 g cukru
12 g namoczonej żelatyny
320 ml chłodnej śmietany 36%
1 łyżeczka wody z kewry

Jeżynowo-lawendowy crème diplomat
500 g jeżyn
3 gałązki kwiatów lawendy
10 g żelatyny namoczonej w wodzie
30 g brązowego cukru
1 żółtko
5 g mąki ziemniaczanej
150 g śmietany 36%

Kulkowe jeżyny w porto z kremem bawarskim lub galaretą prosecco
200 g porto ruby
20 g żelatyny
ekspandowany amarantus do obtoczenia kulek

Złożenie
cukier do posypania

Ciasto parzone z krakersem
Masło, cukier trzcinowy i mąkę pszenną wymieszać. Ciasto rozwałkować i zamrozić. Drugą porcję masła ugotować z mlekiem, wsypać mąkę i ucierać dwie minuty do zaparzenia. Po wystygnięciu dodać jajka. Na papierze 20 cm na 7 cm podzielić ciasto na cztery części. Dwie porcje przykryć zamrożonym krakersem. Piec w 200°C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15 minut. Pod koniec ustawić grzanie od dołu. Schłodzić.

Galaretka prosecco
Żelatynę zalać prosecco (użyć tyle alkoholu, aby przykrył żelatynę), podgrzać do rozpuszczenia, a następnie wlać do pozostałego wina. Wylać do silikonowej formy na cake popsy. Pozostałość przelać do prostokątnej formy (około 10 cm x 20 cm). Schłodzić.

Krem bawarski
Mleko podgrzać i ostrożnie wlać do żółtek wymieszanych z cukrem. Zagotować do 85°C, aby krem zgęstniał. Odstawić i dodać żelatynę. Ubić śmietanę i połączyć z chłodnym kremem. Dolać wodę z kewru. Częścią kremu napełnić połowę foremek do cake popsów i odstawić do zamrożenia.

Jeżynowo-lawendowy crème diplomat
Odłożyć 20 jeżyn, z reszty przygotować purée (powinno wyjść 270 g). Dodać kwiaty lawendy. Odlać 100 g, dodać żelatynę oraz cukier, wymieszać i schłodzić (powstanie z tego galaretka jeżynowa). Do 100 g purée z jeżyn z cukrem i żelatyną dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną. Ubić śmietanę. Składniki wymieszać i schłodzić.

Kulkowe jeżyny w porto z kremem bawarskim lub galaretą prosecco
Do foremki na cake popsy włożyć jeżyny i zalać galaretką zrobioną z porto i żelatyny. Odstawić do stężenia. Drugą połowę formy wypełnić resztą kremu bawarskiego. Zamrozić na tyle, aby przez otwór formy wbić picker, następnie złożyć w kulki i połączyć wykałaczką. Białą część kulek obtoczyć w ekspandowanym amarantusie i wetknąć w karpatkę z kremem jeżynowym.

Złożenie
Dwa blaty przełożyć kremem jeżynowym i wyszprycowaną galaretką z jeżyn. Kolejne dwa: kremem bawarskim i galaretką prosecco. Posypać cukrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 255

15 min
9
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 354

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1