Zakwas na żur owsiany

Baza na zupę kiesełycia, czyli żur po bieszczadzku. To moja propozycja na świąteczny żur, zakwasza się dłużej.

Zakwas na żur owsiany

  1. Proponuje spróbować wspaniały w smaku żur owsiany. Do tego potrzebny nam będzie zakwas owsiany. Do słoja dałam 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Zalałam filtrowaną wodą, Dodałam ziele angielskie 4 szt, liście laurowe 4 szt i zgniecione ząbki czosnku.

    zdjęcie do  etapu porady
  2. Żur owsiany zakwasza się dłużej, około tygodnia. Można codziennie sprawdzać i codziennie go przemieszać. Smacznego :)

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: fafiatko

Komentarze do porady (6)

Dzięki za poradę.
Maudie 11 marca
Super sprawa i na 100% skorzystam :)
Docherro 11 marca
Pyszny zurek będzie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
5
dodaj do ksiazki
facebook