Wino . Jakie i do czego .

Dobrze dobrane wino podkreśla smak wielu potraw . Sylwester bez szampana ? Dobre mięso bez czerwonego wina ?

Wino . Jakie i do czego .

  1. Zasada podawania win : Wina białe podaje się przed czerwonymi, wina lżejsze – przed cięższymi, młodsze – przed starszymi, wytrawne przed słodkimi . Wina należy podawać w odpowiedniej temperaturze. Wina młodsze pijemy chłodniejsze, natomiast wina dojrzalsze pijemy cieplejsze. Temperatura: * Wino różowe należy podać w temperaturze 8-12°C, * Wino deserowe (słodkie i półsłodkie) temperatura 14-20°C, * Wino czerwone , podajemy schłodzone do 14-18°C, * Wino białe podajemy w temperaturze 8-12°C, * Wina serwujemy 12-14°C. * Szampan najlepszy jest w temperaturze 6-10 C Do czego ? Wina naturalnie słodkie, podaje się schłodzone . Pasują idealnie do deserów lub nawet po deserze i tuż przed kawą. Białe wina półsłodkie podaje się do niektórych ryb i gęsich wątróbek. Dojrzałe wina czerwone podajemy do czerwonych mięs i dziczyzny oraz do ostrzejszych fermentowanych serów. Lekkie wina czerwone , podaje się do lżejszych czyli niekrwistych czerwonych mięs, wędlin jak i delikatnych serów. Podajemy również do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, dań z fasoli ale ró1)nież doskonale smakują z bigosem . Wina białe półwytrawne podajemy do ryb, białego mięsa, cielęciny, pasztetów , makaronów i drobiu Wina różowe półsłodkie doskonale komponują się z deserami.

    zdjęcie do  etapu porady
  2. Temperatura alkoholi podawanych na zakończenie obiadów , spotkań czy innych okazji . * Koniak 16–20 st.C, * Gin 8-10 st.C * Brandy 18-20 st.C * Rum 18-20 st.C * Whisky 18–20 st.C * Czerwone wino przyśpiesza proces duszenia potraw mięsnych . https://www.malgoskawkuchni.com

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
0
dodaj do ksiazki
facebook