Ryż - przydatny nie tylko w potrawach

Ryż zastępuje makaron w zupie, podajemy go zamiast ziemniaków w drugim daniu i bez niego nie powstanie tradycyjne risotto. Kleik ryżowy poratuje nas w czasie rozstroju żołądka. Ale te małe białe ziarenka możemy wykorzystać nie tylko jako składnik potraw - ryż ma wiele praktycznych właściwości przydatnych każdej pani domu.

Ryż - przydatny nie tylko w potrawach

  1. Przyspiesza dojrzewanie owoców Zielone banany, mango, twarde jabłka czy gruszki zasypujemy ryżem- owoce zdecydowanie szybciej dojrzeją niż gdyby miały leżeć na kuchennej szafce czy w spiżarni. Kontroluje temperaturę oleju Kilka ziaren ryżu wsypanych do rozgrzanego oleju np. do smażenia frytek pokaże czy temperatura jest już odpowiednia. Jeśli ryż wypłynie na powierzchnię oznacza to, że olej jest wystarczająco rozgrzany i można wrzucać pokrojone ziemniaki. Naostrzy nożyki blendera Jeśli do blendera czy młynka wsypiemy 2-3 łyżki suchego ryżu i zmielimy go, nożyki znów staną się ostre. Dodatkowo młynek/blender po takim zabiegu wyczyścimy z resztek wcześniej rozdrobnionych migdałów czy orzechów. Wyczyści trudne zabrudzenia Wazon, dzbanek czy butelkę z wąską szyjką wyczyścimy wsypując garść suchego ryżu, zalewając ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia i energicznie potrząsając. Przypalone garnki zasypujemy ryżem, zalewamy wodą i gotujemy - zaschnięte przypalone resztki potraw z łatwością powinny odpaść od dna naczynia. Pochłania wilgoć Kilka ziaren wrzuconych do solniczki zapobiegnie zbryleniu soli. Zalany wodą telefon, pilot lub inne urządzenie elektroniczne /po wyjęciu baterii/ zasypujemy ryżem i pozostawiamy na kilka godzin. Nieużywane urządzenia elektroniczne możemy zapobiegawczo przechowywać w woreczku z ryżem np. aparat fotograficzny. Długo utrzymuje temperaturę Ryż możemy wykorzystać do zarówno ciepłych jak i zimnych okładów. Do woreczka z materiału lub skarpety wsypujemy ryż i w zależności od potrzeby podgrzewamy go w kuchence mikrofalowej lub piekarniku /- jeśli chcemy mieć ciepłe okłady/ lub chłodzimy w zamrażalce /do zimnych okładów/.

avatar Autor: ErJot

Komentarze do porady (2)

fafiatko 20 stycznia
Fajne! nie wiedzialam, ze naostrzy blender.
ErJot 20 stycznia
:)

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
2
dodaj do ksiazki
facebook