Recykling w kuchni cz.2 - łodyga i liście brokułów

Nie tylko rózyczki ale i lodygi i liscie brokulów są jadalne. Smak rózyczki przypomina kalafior, podczas gdy lodyga ma aromat zielonych szparagów. Przez długi czas istniało równiez bledne przekonanie, ze brokuły w stanie surowym sa trujace. Wprost przeciwnie - brokuly sa nie tylko nieszkodliwe w konsumpcji, ale nawet zdrowe, ponieważ enzym w brokulach, który jest potrzebny m.in. do uwolnienia leku przeciwnowotworowego sulforafanu, jest bardzo wrazliwy na ciepło i rozpada się podczas gotowania. Jednak zaleca sie przed pierwszym spozyciem testowanie najpierw niewielkich ilosci pod katem ich strawnosci, poniewaz surowe brokuly mogą powodowac ból brzucha u wrazliwych ludzi. Gotowane mozemy natomiast spozywac lacznie z obrana lodyga i listkami na wiele sposobów i w wielu potrawach.

Recykling w kuchni cz.2 - łodyga i liście brokułów

  1. KWAŚNE BROKUŁY Najprostsze przepisy sa najlepsze, np. kwasne brokuly. Wykorzystuje się nie tylko rózyczki, ale takze lodygi i liscie. Podzielic rózyczki na kawalki, obrac lodyge i pokroic na takie mniejsze kawalki a liscie w drobne paski. Gotowac rózyczki i lodygi w goracej wodzie, osuszyc i marynowac z octem jablkowym, olejem z pestek dyni lub innym, sola, pieprzem i posiekana czerwona cebula. Dodac liscie.

    zdjęcie do  etapu porady
  2. PESTO Pesto z brokulów przyrzadzamy jak kazde inne pesto, uzywamy nie tylko rózyczek, ale i obrane lodygi lub mlode listki. W zaleznosci od preferencji brokuly moga byc surowe lub blanszowane i ostudzone w lodowatej wodzie ( co pozwala zachowac ich kolor) Jak do kazdego pesto dodajemy prazone bez tluszczu orzeszki piniowe lub orzeszki nerkowca, pestki slonecznika lub migdaly. Ser (parmezan, feta, ser górski) skraca troche ich okres waznosci lecz dodaje niewatpliwie smaku. Oprócz klasycznej wersji pesto, istnieje wiele innych wariantów w zaleznosci od dodanych skladników. KLASYCZNE PESTO Z BROKUŁÓW 250 g brokułów 30 g orzeszków piniowych 30 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku 30 g oliwy z oliwek sól, pieprz Brokuły umyc, pokroic i gotowac przez około 5 minut w osolonej wodzie, nastepnie splukac zimna woda i odcedzic. Orzeszki uprazyc na zloty kolor bez tluszczu i posiekac czosnek. Wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. Jesli nie zuzyjemy wszystkiego od razu, zalac wierzch dodatkowa warstwa oliwy i przechowywac w szczelnie zamknietym sloiczku w lodówce.

    zdjęcie do  etapu porady
  3. PESTO Z BROKUŁÓW Z PESTKAMI DYNI 1 średniej wielkości brokuł 1/2 cytryny organicznej 80 ml oliwy z oliwek 70 gr pestek dyni 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie: platki drozdzowe Umyc brokuly i pokroic wraz z lodyga, przy czym lodyge na mniejsze kawalki niz rózyczki, aby wszystko bylo ugotowane w tym samym czasie. Zagotowac osolona wode, dodac do wrzacej wody brokuly i pól przemytej organicznej cytryny. Ugotowane brokuly odcedzic i zmiksowac z olejem i czosnkiem. Posiekac pestki dyni i uprazyc na patelni bez tluszczu. Nastepnie zamieszac z pesto i doprawic sola i pieprzem. Okres wazności pesto z brokulów wynosi co najmniej tydzien (przechowywany w lodówce) a dodanie dodatkowej warstwy oleju na wierzch gotowego pesto moze przedluzyc go do czterech tygodni. Pesto mozna takze zamrozic bez problemów.

    zdjęcie do  etapu porady
  4. PESTO Z BROKUŁÓW Z PESTKAMI DYNI, MORELAMI, CHILI I ROZMARYNEM 300 g surowych brokułów 40 g pestek dyni 40 g pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili skórka z 1 cytryny 100 ml oliwy z oliwek 2-3 gałązki rozmarynu 3-4 suszone morele sól, pieprz Umyc brokuły i pokroic na male kawalki. Namoczyc morele w wodzie. Zblendowac pestki dyni, nasiona slonecznika, czosnek i chili w mikserze, dodac wszystkie pozostałe składniki az do uzyskania pesto. Doprawic sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

    zdjęcie do  etapu porady
  5. PESTO Z BROKUŁÓW Z JABŁKAMI 250 g brokułów 180 g jabłek 70 g orzechów włoskich 130 ml oleju słonecznikowego sok z połowy limonki 70 g tartego sera górskiego sól Uprazyc orzechy wloskie bez tluszczu i ostudzic. Brokuly wraz z lodygami i jablka bez gniazd nasiennych pokroic na kawalki, następnie zblendowac je razem sokiem z limonki. Do powstalej masy dodac orzechy włoskie, ser i olej i blendowac do uzyskania kremowej masy. Doprawic sola.

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: konhambos

Komentarze do porady (2)

Futka 18 sierpnia 2020
Uwielbiam taką recyklingową kuchnię :) Świetne rady :)
konhambos 29 sierpnia 2020
Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, ze rzeczy, które nieswiadomie wyrzucamy sa nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
7
dodaj do ksiazki
facebook