Recykling w kuchni cz.1 - natka marchewki

Nie wszyscy wiedzą, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawieraąj o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Natke można jeść surową lub ją gotować czy przyrządzać z niej koktajle. Liście kalarepy można na przykład przyrządzić jak szpinak. Wszystkie cztery rodzaje liści nadają się świetnie do przetwarzania na pastę do chleba. I to właśnie tutaj pokazuję na przykładzie natki marchwi. Przepis można modyfikować zgodnie ze swoim gustem, w zależności od tego, jakich liści używamy i które najbardziej lubimy. Kremowa konsystencję pasty uzyskujemy dzięki nasionom słonecznika, jeśli wybierzemy orzechy, powstanie pesto.

Recykling w kuchni cz.1 -  natka marchewki

  1. PESTO Z NATKI MARCHEWKI Składniki: 80 g natki marchewki 80 g parmezanu, pecorino lub sera górskiego 20 g orzechów piniowych, nerkowca lub orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 150 g oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Umyc natke i osuszyc, obrac czosnek. Pokroic parmezan na duze kawalki i posiekac je w blenderze. Nastepnie dodac pozostałe składniki: orzeszki piniowe, czosnek, sól, natke marchewki i oliwę z oliwek i blendowac do uzyskania kremowej masy. Wlac pesto do sterylnych sloików, zalac wierzch calkowicie warstwa oliwy z oliwek i przechowywac w lodówce.

    zdjęcie do  etapu porady
  2. PLACKI Z Z NATKĄ MARCHEWKI Składniki na 4 porcje: 800 g marchewek z natką 2 łyżeczki nasion kolendry 2 dymki 1/2 pęczka natki marchwi 100 g mąki, typ 550 2 jajka 1/2 łyżeczki soli olej słonecznikowy Marchew, natke i cebule bardzo drobno posiekac. Dodac jajka, make, przyprawy i wszystko wymieszac. Smazyc na zloty kolor.

    zdjęcie do  etapu porady
  3. KOKTAJLE Z NATKĄ MARCHEWKI Istnieje wiele mozliwosci kompozycji smacznych i zdrowych koktajli na bazie natki marchewki. Oto niektóre z propozycji: ANANAS - JABŁKO - AWOKADO natka 5-6 marchwi 1/4 ananasa 2 jabłka 1/4 awokado 3 plasterki imbiru 300 ml wody

    zdjęcie do  etapu porady
  4. POMARAŃCZA - MANGO - BANAN 25 g natki marchewki 1 pomarańcza 1/2 mango 1 banan 400 g wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju lnianego

    zdjęcie do  etapu porady
  5. MANGO - GRUSZKA - IMBIR garść kolendry i natki marchewki 1/2 mango 1 gruszka 4 plastry imbiru 250 ml wody

    zdjęcie do  etapu porady
  6. OGÓREK - WINOGRONA natka marchewki ogórek winogrona

    zdjęcie do  etapu porady
  7. CYKORIA - NEKTARYNKI - KIWI 100 g sałaty Lollo Bionda 1 cykoria garść natki marchewki 2 nektarynki 3 kiwi 1 mały kawałek imbiru 400 ml wody

    zdjęcie do  etapu porady
  8. SZPINAK - POMARAŃCZE - IMBIR natka 3-4 marchewek garść szpinaku 2 pomarańcze 1 mały kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego 100 ml wody

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: konhambos

Komentarze do porady (1)

fafiatko 27 lipca 2020
Piękna prezentacja i tyle ciekawych wiadomości o natce!

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
8
dodaj do ksiazki
facebook