Przechowywanie produktów spożywczych

Właściwe przechowywanie produktów spożywczych jest kluczowe do zachowania ich właściwości odżywczych.

Przechowywanie produktów spożywczych

  1. Tych warzyw i owoców NIE PRZETRZYMUJEMY w lodówce: ZIEMNIAKI - zimna temp. sprawia, że tracą swoje walory smakowe. POMIDORY - w chłodzie tracą swoją jędrność i kolor. OGÓRKI - niska temp. przyspiesza dojrzewanie skórki. CEBULA - nie lubi wilgoci przez którą może szybko się zepsuć. CZOSNEK - tak samo jak w przypadku cebuli. AWOKADO - poza lodówką szybciej dojrzewa. MARCHEW - od wilgoci szybko pleśnieją. PAPRYKA - w lodówce traci kolor i smak. JABŁKA - w chłodzie tracą swój smak. GRUSZKI - poza lodówką szybciej dojrzewają. OWOCE Z PESTKĄ - zimno niszczy strukturę owoca. BANANY - w zimnie wolniej dojrzewają a wilgoć powoduję pleśń. OWOCE CYTRUSOWE - w zimnie wolniej dojrzewają i przechodzą zapachem lodówki.

  2. Inne produkty spożywcze, których NIE TRZYMAMY w lodówce: MIÓD - w lodówce miód się krystalizuje i twardnieje. OLEJ I OLIWA Z OLIWEK (z wyjątkiem oleju lnianego) - w zimnie twardnieje i traci swoje właściwości odżywcze. ORZECHÓW/MASŁA ORZECHOWEGO - orzechy stają się twarde, wysuszone i tracą smak. PIECZYWA - w lodówce szybko twardnieje lub od wilgoci pleśnieje. CZEKOLADY - w zimnie traci swoje walory smakowe. KONSERWY - to co zakonserwowane nie wymaga trzymania w lodówce. KAWA I HERBATA - w chłodzie tracą smak i aromat.

  3. Każdy wie, że mięso trzymamy w lodówce, mąkę w szafce, a żywność, którą chcemy wykorzystać później, mrozimy w zamrażarce. Mamy swoje nawyki przechowywania artykułów spożywczych i zawsze trafiają w określone przez nas miejsce. Tak jak wspominałam wcześniej, w przypadku lodówki, ma ona określone temperatury na każdej półce.

  4. Najcieplej na górze Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza. Co powinniśmy tutaj trzymać?Przede wszystkim wszelkie produkty mleczne takie jak mleko, kefir, śmietana i jogurty. Za niska temperatura źle zadziała na żywe bakterie, które zapewniają trwałość mlecznym produktom. Poza tym trzymamy tu również przetwory takie jak dżemy czy powidła, a także jedzenie, które wcześniej przygotowaliśmy. Górne półki są również idealnym miejscem dla ciast, które nie potrzebują bardzo zimnego powietrza, a jedynie schłodzenia. Im niżej, tym zimniej Temperatura półek umiejscowionych pośrodku waha się od 4 do 5 stopni Celsjusza. Mieszkają tutaj produkty, których termin ważności nie należy do najdłuższych. Zaliczamy do nich wędliny, kiełbasy, przetwory rybne, twaróg, masło i jajka. Co prawda wiele lodówek posiada miejsce na jajka na drzwiach lodówki, niemniej jednak ze względu na niezbyt stabilną temperaturę, która tam panuje, bezpieczniej trzymać je na środkowych półkach. Dolne półki zarezerwuj na mięso Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza. A co z drzwiami? Temperatura panująca w półkach na drzwiach lodówki wynosi około 10 stopni Celsjusza. Jest to jednak miejsce, w którym jest ona najmniej stabilna ze względu na otwieranie lodówki i łatwy dostęp ciepłego powietrza z zewnątrz. Dlatego trzymamy tutaj produkty, które psują się wolniej - oleje (lniany), soki i sosy. Co w szufladzie? Szuflady umiejscowione na samym dole lodówki charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperaturą 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce (patrz wyżej na listę, których artykułów nie wkładamy). Do dolnych szuflad dobrze jest włożyć również twarde sery. Warunki, jakie tu panują sprzyjają ich dojrzewaniu.

avatar Autor: Kasiek189

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
3
dodaj do ksiazki
facebook