Porady na idealne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe nie należy do najprostszych, jednak istnieje kilka praktycznych porad, które mogą bardzo ułatwić proces powstawania tego ciasta.

Porady na idealne ciasto drożdżowe

FOT. FLICKR.COM/JOCELYN&CATHY

Proste porady, aby ciasto drożdżowe wyszło idealnie:
- Mąka, której chcemy użyć do ciasta powinna być przesiana przez sito, ciasto będzie wówczas bardziej lekkie i "napowietrzone".
- Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie w misce, aż do momentu gdy ciasto zacznie się odrywać od rąk.
- Wyrobione ciasto drożdżowe powinno być odstawione na około 40 minut w ciepłym miejscu (miskę przykrywam lnianą ściereczką i kładę tam, gdzie są promienie słoneczne lub przy nagrzanym piecu lub piekarniku)
- Gdy ciasto wyrośnie należy go wyrobić jeszcze raz - wrzuca się go na stolnicę oprószoną mąką i ugniata się go ponownie jednocześnie formując kształt.
- Wierzch ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem, dzięki temu ładnie się zarumieni.
- Ciasto drożdżowe najlepiej piec w temperaturze około 220 stopni, po upływie około 15 minut zazwyczaj jest już gotowe.
- Do ciasta drożdżowego najlepiej pasują powidła albo marmolada.
Smacznego!

avatar Autor: Ksiezniczka

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
35
dodaj do ksiazki
facebook