Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne wcale nie muszą być trudne w przygotowaniu. Przepis, który chcę wam zaproponować, stosuję już od wielu lat. Możemy je piec już na początku adwentu i spokojnie mogą leżeć do świąt a nawet dłużej (o ile wcześniej ich nie zjemy:) ). Samo ciasto po przygotowaniu może poleżeć kilka dni zanim zabierzemy się za pieczenie. Ja przeważnie dopiekam przed świętami kolejną porcję :) Świetnie sprawdzą się jako smaczny i piękny upominek:) np. w formie chatki :)

Pierniczki świąteczne

  1. mąka pszenna 800g 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej miód 250g cukier 300g masło prawdziwe 150g jedna przyprawa do piernika jeden cynamon

    zdjęcie do  etapu porady
  2. Do garnka wkładamy masło, miód, cukier, cynamon oraz przyprawę do piernika.

    zdjęcie do  etapu porady
  3. Powoli podgrzewamy wszystko do momentu aż masło się rozpuści i połączy z resztą składników. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy na małym ogniu. Cukier nie musi się rozpuścić. Garnek z masą dstawiamy do przestygnięcia.

    zdjęcie do  etapu porady
  4. Do miski przesiewamy mąkę z sodą. Następnie dodajemy jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto rękoma.

    zdjęcie do  etapu porady
  5. Jeśli ciasto wydaje nam się za luźne to możemy dosypać trochę mąki, jednak trzeba z tym uważać. Jeśli za dużo nasypiemy, to pierniczki mogą wyjść nam twarde. Mi wystarcza 800g mąki. Wyrobione ciasto najlepiej jest odstawić je na całą noc a przynajmniej na jakieś 4 godziny, żeby odpoczęło i ładnie się związało.

    zdjęcie do  etapu porady
  6. Po tym czasie przystępujemy do najlepszego czyli do wykrawania i pieczenia :). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm. W razie potrzeby. podsypujemy mąką. Wykrawamy dowolne kształty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja bardzo lubię robić pierniczki witrażowe, dlatego też dodatkowo dokładam cukiereczki kolorowe. Mogą to być zwykłe pokruszone landrynki lub mini-cukiereczki.

    zdjęcie do  etapu porady
  7. Pierniczki wkładam do piekarnika i piekę ok. 10-12 minut w 180 stopniach C funkcja góra/dół (pierwszą porcję piekę ok. 14min. z tego względy, że nie nagrzewam piekarnika). Uwagi: jeśli robimy pierniczki witrażowe, to musimy pamiętać, aby nie zdejmować ich od razu z papieru. Muszą wystygnąć na papierze bo inaczej cukierek zostanie przyklejony do papieru a pierniczek nam się rozpadnie. A dlaczego dobrze, żeby ciasto odpoczęło? Ponieważ jeśli będziemy robić od razu po przygotowaniu, to będziemy podsypywać dużo mąki, bo ciasto będzie się kleić i rwać. Lepiej żeby sobie spokojnie poleżało

    zdjęcie do  etapu porady
  8. Z tego ciasta można wykonać również chatkę z piernika. Wystarczy wyciąć odpowiednie kształty i skleić lukrem

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: pyszotki-pl

Komentarze do porady (6)

KulinarnaChwila 17 listopada 2019
Pyszotka:)
Maudie 17 listopada 2019
Śliczności :)
SprytnaChochla 18 listopada 2019
Piękne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
3
dodaj do ksiazki
facebook