Perliczka - mięso, które wraca do łask w polskiej kuchni

Mięso perliczki jest znane w kuchni światowej od niemal dwóch tysięcy lat. Było popularne w kuchni staropolskiej ze względu na swoje walory smakowe, odżywcze i zdrowotne. Jestem pewna, że jeżeli spróbujecie pieczonej perliczki, z pewnością właśnie ten rodzaj pieczonego drobiu na dobre zagości w Waszej kuchni:)

Perliczka - mięso, które wraca do łask w polskiej kuchni

  1. Perliczka zawiera najmniej tłuszczu spośród wszystkich rodzajów drobiu - średnio ok. 2%. Ponadto, jest mięsem wysokobiałkowym, wiec idealnie sprawdzi się dla osób na diecie, sportowców, dbających o linię. Właściwie upieczona perliczka jest mięciutka, jedwabista, rozpływa się w ustach i zapewnia niezapomniane wrażenia kulinarne. Jest delikatniejsza niż inny rodzaj drobiu, a jej mięso jest ciemniejsze - przypomina trochę mięso dzikiego ptactwa, na przykład bażanta. Z uwagi na powyżej wymienione walory, nie wspominając o smakowych, perliczka - poprzez swą jedwabistość w smaku i wyjątkowość - tworzy aurę dania eleganckiego, wykwintnego i wysublimowanego. Dla tych, którzy doceniają smak. Dla wymagających. Dla wybrednych... Jest w tym wszystkim jednakże duże "ale". Brak naturalnego tłuszczu jest zaletą, ale może stać się wadą - zwłaszcza, gdy chcemy upiec smaczne i miękkie mięso. W przepisach kuchni staropolskiej można znaleźć wiele przepisów na pieczoną perliczkę, gdzie dominuje faszerowanie jej słoniną, polewanie masłem tudzież tłuszczem gęsim - właśnie z uwagi na suchość mięsa. Jeżeli cenimy sobie jednakże fakt nietłustości mięsa perlęcego, to polecam przygotować ją w taki sposób, aby pieczeń była rzeczywiście lekka, zdrowa i mniej kaloryczna. Ja osobiście polecam perliczkę wolno pieczoną pod przykryciem z dużą ilością ziół, aromatycznymi kontrastującymi dodatkami jak: gruszka, żurawina, pomarańcza.

    zdjęcie do  etapu porady
  2. Mój ulubiony przepis na perliczkę to farsz z cebuli, czosnku, gruszek i żurawin, trochę oliwy plus przyprawy: sól, rozmaryn, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz i kozieradka. Nacieram perliczkę przyprawami z oliwą, zostawiam na noc i piekę w naczyniu żeliwnym pod przykryciem ok. dwóch godzin. Ważne, aby w tym czasie mięso systematycznie podlewać.

    zdjęcie do  etapu porady
  3. Perliczka w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw to połączenie doskonałe.

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: DoktorGosia

Komentarze do porady (1)

fafiatko 20 stycznia
Perlica jest najlepsza!

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
1
dodaj do ksiazki
facebook