Papryka bez skorki (leczo, sos, zupa, Beef Strogonoff, paprykarz)

Z wyprobowanych przeze mnie - najlepszy sosob na pozbycie sie skorki z papryki. I najprostszy.

Papryka bez skorki (leczo, sos, zupa, Beef Strogonoff, paprykarz)

  1. Papryke dokladnie myjemy, przecinamy podluznie na pol, z latwoscia wyjmujemy gniazda nasienne, potem dodatkowo pluczemy polowki papryk w zimnej wodzie, aby pozbyc sie reszty nasion i kazda polowke tniemy promieniscie (podluznie) tylko na 3 czesci. Tak przygotowana papryke dajemy do duszenia z pozostalymi skladnikami dania. Po ok 30 minutach duszenia wyciagamy kawalki papryki i z latowscia (po uprzednim przestudzeniu) usuwamy skorke. Dodatkowo kroimy papryke na mniejsze kawalki - powraca ona do gara. Gotujemy jeszcze pare minut razem z innymi skladnikami dania - gotowe.

  2. Wczesniej pieklam wstepnie papryke, aby po dosc dlugiej obrobce termicznej i po przestudzeniu usunac skorke, Jednak proces ten nie dosc, ze wymagal dlugiego czasu, to i tak usuniecie skorki bylo problematyczne. Zas - krojac papryke od razu na male kawalki i dajac do duszenia, nie mamy mozliwosci pozbycia sie skorek, a danie, pomimo, ze pyszne, nastrecza trudnosci podczas jedzenia. Wymyslilam wiec taki oto sposob i okazal sie on strzalem w dziesiatke. Polecam serdecznie do wyprobowania!

avatar Autor: bozka44

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
1
dodaj do ksiazki
facebook