Ocet jabłkowy

Dlaczego używam octu jabłkowego zamiast zwykłego ? Rozwiązanie znajdziecie czytając dalej .

Ocet jabłkowy

  1. Czym jest ocet jabłkowy i jak powstaje : Aby powstał ocet jabłkowy potrzebne są oczywiście jabłka i drożdże.Drożdże czyli jednokomórkowe grzyby przekształcają w procesie fermentacji zawarty w jabłkach cukier w alkohol. Następnie bakterie fermentują alkohol i tak powstaje kwas octowy . Czyli z dodatkiem jabłek , powstaje ocet jabłkowy . Otrzymany ocet jest mętny, pachnie jabłkami, ma brązowo-żółty kolor . W occie znajdziemy wiele związków mineralnych oraz pierwiastków , kwasy takie jak : mlekowy, cytrynowy, propionowy, mnóstwo enzymów i aminokwasów oraz pektynę . Na co ? Ocet jabłkowy kojarzy się głównie z odchudzaniem ale nie tylko to jest jego zaletą. Rozcieńczony ocet jabłkowy jest idealny w zakażeniach grzybiczych, np. przy grzybicy paznokci, chodzą słuchy że jest idealny do usuwania brodawek i pomaga w infekcji uszu. Ocet z jabłek jest świetny jako lek na przeziębienie oraz podniesienie odporności w okresie największej zachorowalności.

  2. Pomaga również kontrolować cukrzycę typu 2. Ogranicza on wchłanianie węglowodanów. Potwierdzone działanie przeciwłupieżowe, zmniejsza wydzielanie sebum, pobudza wzrost włosów i je odżywia. Pomaga w walce z trądzikiem . 1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego rozcieńczone w szklance wody. Miksturę pijemy 1-2 razy dziennie . Najlepiej rano na czczo i przed posiłkami. Można dodać miodu. W kuchni doskonały do sałatek dressingów , jako zamiennik zwykłego octu np ja dodaje do białego barszczu czy nawet do mizerii . Ocet jabłkowy jest również świetnym przyjacielem w sprzątaniu i myciu okien .

Komentarze do porady (1)

fafiatko 05 stycznia 2021
Jak już raz odkryje się ocet jabłkowy i pozostałe lekkie octy to do zwykłego wraca się tylko z konieczności.

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
2
dodaj do ksiazki
facebook