Mrożony lubczyk na zimę:

Próbowałam przerabiać go na wiele sposobów ale w końcu ten okazał się najlepszy.

Mrożony lubczyk na zimę:

  1. MROŻONY LUBCZYK NA ZIMĘ: Dowolną ilość lubczyku umyć, oderwać listki od łodyg i lekko odcisnąć za pomocą papierowego ręcznika. Umieścić w malakserze i rozdrobnić. Przełożyć do niewielkich słoiczków z zakrętkami i zamrozić. Kiedy jest mi potrzeby - np do rosołu- przy pomocy widelca zeskrobuję potrzebną mi ilość. Resztę odkładam do zamrażarki. Tak zmiksowany - nie potrzebuje żadnych dodatków takich jak sól i olej. Z części lubczyku przygotowuję pastę z dodatkiem soli. Wtedy nie mrożę-tylko przechowuję w lodówce do bieżącego spożycia. Nie dodaję oleju, ponieważ lubczyk z olejem nie nadaje się do rosołu.

avatar Autor: helenapon

Komentarze do porady (3)

drNowak 19 czerwca
Ja zawsze przygotowuję tzw. pastę maggi, czyli z solą. No i suszone liście. Ale nigdy nie mroziłam. Za to... Czytaj całość »
Ja zawsze przygotowuję tzw. pastę maggi, czyli z solą. No i suszone liście. Ale nigdy nie mroziłam. Za to długo kombinowałam jak "zrobić" szczypiorek i tu mrożenie okazało się trafione w 10.
Docherro 19 czerwca
Super pomysł:)
kuchmariola63 29 czerwca
Listki lubczyku mrożę w plastykowym pojemniku. Po zamrożeniu można dowolną ilość jego bez problemu wziąć.... Czytaj całość »
Listki lubczyku mrożę w plastykowym pojemniku. Po zamrożeniu można dowolną ilość jego bez problemu wziąć. łodygi lubczyku mrożę w woreczku plastikowym, łodyżki świetnie nadają się do pieczenia drobiu. Upieczone są bardzo smaczne.

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
11
dodaj do ksiazki
facebook