Masło klarowane

Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.

Masło klarowane

  1. Masło roztapiamy na wolnym ogniu.

    zdjęcie do  etapu porady
  2. Po roztopieniu doprowadzamy masło do wrzenia , aż na powierzchni pojawi się piana.

    zdjęcie do  etapu porady
  3. Przy użyciu siteczka ściągamy całą piankę. Kiedy zbierzmy już całą piankę, a masło stanie się klarowne czyli przeźroczyste wówczas przelewamy je do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

    zdjęcie do  etapu porady
  4. Po ostygnięciu masło szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego !!!

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: bryssska

Komentarze do porady (5)

fafiatko 15 marca 2018
najlepsze jest domowe, sklepowe nie moze sie rownac :)
bryssska 15 marca 2018
Dość że lepsze to i dużo tańsze ;-)
fafiatko 15 marca 2018
dokladnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
6
dodaj do ksiazki
facebook