Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba

Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba

  1. Dzień pierwszy Przygotuj litrowy słoik z nakrętką. Wsyp do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlej 30 g letniej wody (może być z kranu). Dokładnie wymieszaj i odstaw w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce.

  2. Dzień drugi Zakwas już pierwszego dnia zaczyna pracować, świadczą o tym pęcherzyki powietrza. Do słoika dosyp jak poprzednio 30 g mąki żytniej razowej i dolej 30 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw.

  3. Dzień trzeci Trzeciego dnia pęcherzyki powietrza są już wyraźnie widoczne. Jak poprzednio dosyp 30 g mąki i dolej 30 g wody.

  4. Dzień czwarty Tego dnia zakwas nie ma pęcherzyków powietrza – jest to normalne trzeciego dnia zakwas po prostu nie rośnie. Nie zrażaj się tym faktem, dodaj 30 g mąki i 30 g wody do słoika.

  5. Dzień piąty Tego dnia zakwas znów wyrósł i jest gotowy do upieczenia chleba.

Wideo do porady:

avatar Autor: SlodkiBlog

Komentarze do porady (2)

gochna55 19 czerwca 2018
Zabieram, to już kolejny przepisik do wypróbowania. :)
SlodkiBlog 19 czerwca 2018
Polecam jest bardzo prosty:)

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
48
dodaj do ksiazki
facebook