Jak zdjąć skórkę z papryki?

Papryka jest super warzywnym dodatkiem do wielu potraw tj. gulasz węgierski, zupa gulaszowa czy szaszłyk. Jednak po obróbce termicznej w wysokiej temperaturze odchodzi od niej skórka. A kto lubi jak ta cienka skórka przykleja mu się do podniebienia? Ja nie. A oto prosty sposób na zdjęcie skórki z papryki.

Jak zdjąć skórkę z papryki?

  1. Paprykę umieścić całą lub w połówkach w piekarniku na blasze. Jak wspomniałam papryka potrzebuje dość wysokiej temperatury – więc włączam grill z termo obiegiem na 180 st.C. 2. Podpiekam ją ok. 5-10 min. aż zacznie się marszczyć skórka.

  2. 3. Czekam aż ostygnie. Kroję ją w pasy. 4. Delikatnie podważam nożem brzeg paska. Ściągam skórkę. Skórka może się rwać dlatego trzeba to robić delikatnie. 5. Gotowa obrana papryka może służyć do dalszego przerobu lub bezpośredniej konsumpcji.

    zdjęcie do  etapu porady
avatar Autor: drNowak

Komentarze do porady (3)

helenapon 06 lutego 2019
Uwielbiam pieczoną paprykę ale obieranie jej ze skórki bardzo mnie wkurza. Kiepsko mi wychodzi nawet po upieczeniu.
marmara 22 lutego 2019
Ja mam inny sposób:
- w garnuszku zagotować wodę (użyć taki garnuszek aby papryka się później w nim... Czytaj całość »
Ja mam inny sposób:
- w garnuszku zagotować wodę (użyć taki garnuszek aby papryka się później w nim zmieściła);
- gotującą wodę zdjąć z gazu;
- do wody dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej (woda nie może się już gotować);
- paprykę umieścić w wodzie i zostawić na ok. 10 minut;
- wyjąć paprykę i dobrym/ostrym nożykiem cienko obrać, często zdarza się, że skórka schodzi płatkami przy obieraniu (obieram tylko tyle papryki ile chcę w danej chwili zjeść);
drNowak 22 lutego 2019
Dobry pomysł. Dzięki:)

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
4
dodaj do ksiazki
facebook