Jak uratować zwarzony krem budyniowy ?

W torcie najważniejszy jest krem. Można powiedzieć, że jeszcze biszkopt ale tak naprawdę nawet jeśli krzywo wyrośnie czy upadnie po upieczeniu dobrym kremem i piękna dekoracją zamaskujemy wszystko. Dekoracja i smak kremu to kwestia gustu i podniebienia ale wygląd i konsystencja to sprawa najważniejsza. Jeśli użyjemy zwarzonego kremu z pewnością do się to zauważyć gołym okiem. Oto kilka sposobów jak uratować jeden z najpopularniejszych kremów - krem budyniowy.

Jak uratować zwarzony krem budyniowy ?

  1. Temperatura Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę - najlepiej pokojową. Jeśli do zimnego masła dodamy gorący budyń to niestety ale krem nie wyjdzie. Dodawanie składników Ważne jest by składniki dodawać stopniowo.Jeśli do miękkiego masła dodamy od razu cały budyń istnieje duże prawdopodobieństwo, że składniki nie połączą się dokładnie, będą wyczuwalne grudki budyniu oddzielające się od tłuszczu. Dlatego najlepiej dodawać budyń małymi porcjami i dopiero gdy otrzymamy jednolitą masę dodać kolejną /małą/ porcję. Dodatkowa porcja masła Kiedy nasz krem wygląda jak kaszka pływająca w serwatce możemy go uratować ucierając w osobnej misce ok. 5 dag zimnego masła i /nie przerywając ucierania/dodając małymi porcjami zwarzoną masę. Po dodaniu porcji ucieramy do czasu aż krem będzie jednolity i ponownie dodajemy małą porcję zważonego kremu itd. Kąpiel wodna Zwarzoną masę ustawiamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas mieszamy mikserem. Podgrzewana przez parę wodną powoli uzyska jednolitą konsystencję. Wrzątek Do zwarzonego kremu podczas miksowania możemy dodać 1-3 łyżki wrzącej wody - w zależności od ilości kremu.

avatar Autor: ErJot

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
5
dodaj do ksiazki
facebook