Jak unikać przykrych zapachów w czasie gotowania i smażenia potraw ?

Kuchnia to świat aromatów: pieczonego chleba, szarlotki, zupy grzybowej, świeżych ziół... Niestety nie wszystkie potrawy pięknie pachną. Gotujący się kalafior czy brukselka lub smażona ryba nie wodzą naszych zmysłów na pokuszenie. Możemy jednak ograniczyć przykre zapachy unoszące się w kuchni.

Jak unikać przykrych zapachów w czasie gotowania i smażenia potraw ?

  1. Kalafior Do wody, w której go gotujemy możemy dodać kilka łyżek mleka /dzięki temu kalafior zachowa również śnieżno biały kolor/, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę kwasku cytrynowego, sody oczyszczonej lub gałki muszkatołowej /- zmieni ona trochę smak warzywa/. Możemy również dodać liść laurowy lub skórkę chleba razowego. Brokuł Podobnie jak w przypadku kalafiora możemy do wody dodać szczyptę sody oczyszczonej, kilka kropel soku z cytryny lub piętkę razowego chleba. Brukselka Do wody, w której będziemy ją gotować dodajemy mleko /w proporcjach ok.4 szklanki wody/1 szklanka mleka/ . Możemy też dodać szczyptę cynamonu lub kromkę razowego chleba. Kapusta kiszona i bigos W czasie gotowania kapusty kiszonej i potraw z nią dodajemy czerstwą skórkę lub kromkę razowego chleba lub korek od wina /- pochłonie również zapach przypalonego bigosu/ Kapusta świeża Do kapusty dodajemy natkę pietruszki /możemy dodać związane gałązki, potem je wyjąć i wyrzucić/, plaster cytryny lub samą skórkę /układamy je na wierzchu kapusty/. Smażona ryba Obok ryby na patelnię kładziemy plastry surowego ziemniaka lub do oleju dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Gotowana ryba Podczas gotowania ryby ograniczymy przykry zapach dodając do wody łyżkę mleka

avatar Autor: ErJot

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
10
dodaj do ksiazki
facebook