Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1043
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 123
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 72
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1043
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 123
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 72
Składniki
Szklankę ryżu (porcja na 2 osoby) przesypujemy do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy ryż i smażymy kilka chwil na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Często mieszamy, żeby się nie przypalił.
Do zeszklonego ryżu dolewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu kiedy ryż wchłonie wodę i pojawią się charakterystyczne kratery. Nie odkrywamy garnka i nie mieszamy ryżu.
Garnek wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. No i gotowe, smacznego ;-)
Jeżeli chcemy przygotować ryż z curry, to zanim na rozgrzany olej dodamy ryż: przysmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy 2 łyżeczki curry, po chwili dosypujemy ryż i dalej postępujemy jak wyżej ;-)