Jak ugotować dobrze kaszę gryczaną?

Kasza gryczana to nie tylko dodatek do obiadu o wyjątkowym, intensywnym smaku, ale również kluczowy składnik wielu modnych potraw. Jak ugotować kaszę gryczaną aby była sypka a nie zbita?Zaraz Wam napiszę :).

Jak ugotować dobrze kaszę gryczaną?

  1. WSZYSTKIE PRODUKTY SYPKIE MUSIMY NAJPIERW PORZĄDNIE OPŁUKAĆ. Tak to prawda płukamy nie tylko kaszę jaglaną ale wszystkie inne kasze.Możemy to zrobić za pomocą sitka lub wsypując kaszę do naczynia nalewamy wodę i przepłukujemy parę razy aż woda będzie czysta. Nigdy nie gotuję kaszy czy ryżu w woreczku.Jeśli taką kupuję od razu przesypuję z woreczków do np.szklanego pojemnika. Wypłukaną kaszę gryczaną zalewamy wodą w proporcji:jedna miarka kaszy i dwie miarki wody.Stawiamy na niewielkim ogniu możemy posolić.Przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby gotowała się tak pk.15 min. Sprawdzamy co jakiś czas czy nie pochłonęła całej wody.Pamiętajcie aby kaszy w trakcie gotowania nie mieszać !!! Po 15 min.wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze parę minut pod przykryciem :). MAM NADZIEJĘ, ŻE JUŻ WIESZ JAK UGOTOWAĆ KASZĘ GRYCZANĄ NA SYPKO? I W TEN PROSTY SPOSÓB, MOŻESZ CIESZYĆ SIĘ PYSZNĄ I ZDROWĄ KASZĄ GRYCZANĄ, KTÓRA NIE JEST ZBITĄ I ROZGOTOWANĄ PAĆKĄ :)

avatar Autor: Murena

Komentarze do porady (3)

GREGORHSPEED 28 sierpnia
Uwielbiam kaszę gryczaną. Jednak jak poczytałem o "palonej", szybko zamieniłem na białą. Robię... Czytaj całość »
Uwielbiam kaszę gryczaną. Jednak jak poczytałem o "palonej", szybko zamieniłem na białą. Robię troszkę inaczej...gotując pod przykryciem zawsze pobrudzi się kuchenkę (piana)...wystarczy zagotować wodę, wsypać kaszę, lekko podgotować, zgasić płomień i trzymać pod przykryciem 18 min. Zero sprzątania, kasza idealna.
Murena 30 sierpnia
dziękuje wstyd się przyznać ale nie jadłam nie palonej :)
Wypróbuje Twój sposób pozdrawiam :)
GREGORHSPEED 30 sierpnia
E tam...Stale się uczymy. Każdy ma swój sposób na kasze itp ;)

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
4
dodaj do ksiazki
facebook