Jak jeść za mniej?

Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

Jak jeść za mniej?

Ogólnie rzecz biorąc, pod koniec miesiąca, jeśli w portfelu pustki, najlepiej jeść potrawy z mąki, ziemniaków, sezonowych warzyw oraz zupy. Mięso jest raczej drogie - a tego tańszego z supermarketów nie polecam. Tego droższego aż tak nie nastrzykują spulchniaczami. Przymusowy wegetarianizm pod koniec miesiąca wyjdzie nam na zdrowie!

Tanie są makarony, więc fajnym pomysłem byłoby połączenie ich np. z białym serem, solą, pieprzem i zeszkloną cebulką. Tutaj panuje całkowita dowolność, makaron pasuje do wszystkiego.

Niezbyt drogie są też różnego rodzaju kasze. Są tanie odmiany, nie te pakowane w pudełka i oddzielne woreczki.

Bardzo polecam kupowanie świeżych warzyw i owoców tylko w sezonie. Nawet pomarańcze mogą być (stosunkowo) tanie, jeśli kupujemy je w zimie (wtedy jest w sklepach odmiana europejska, smaczniejsza i tańsza).

Tutaj przydatny, smakerowy kalendarz warzyw i owoców: https://smaker.pl/newsy-kalendarz-owocow-i-warzyw,1898228,a,.html

Na deser i do popicia najtańsze będą domowe przetwory - dżemy, konfitury, soki i kompoty.

Fot. il-young ko/flickr.com

avatar Autor: hati

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
7
dodaj do ksiazki
facebook